Adrian Wiener (USR PLUS), despre raportarea morților COVID: Nu e matematică 1+1
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Adrian Wiener
Sursă foto: Facebook Adrian Wiener
Adrian Wiener, senator USR PLUS, a vorbit despre diferenţele între raportările deceselor de COVID-19 și a susținut că există lucruri mai importante decât această problemă.

"Sunt mai multe cauze. Unele țin de factorul uman, altele de faptul că există raportări în mai multe baze de date care sunt operate de persoane diferite, în mod diferit, unele individual, altele agregat. Unele dintre bazele de date suferă intervenții ulterioare atunci când cauza pricipală și anume COVID se constată a nu fi cauza principală, în urma analizei cazului respectiv, și atunci sigur se trece infarctul miocardic sau orice altă cauză care întâmplător are o concomitență și de pozitivitate de COVID. Sunt mai mulți factori care conduc la aceste diferențe. Eu nu le-aș supraestima ca și importanță. Cred că se întâmplă peste tot în lume pentru că nu este matematică 1+1. Este un virus care afectează o populație eterogenă, unele dintre persoane având boli preexistente, unele dintre persoane neavând acces imediat la diagnostic, din varii motive și atunci sigur, diagnosticul este incert.

Nu aș supraestima această problemă. Ceea ce este cert însă și mult mai îngrijorător este raportul de zilele acestea al INSP cu faptul că avem pentru a treia lună cu cele mai multe decese din toate cauzele, de pe timp de pace din România. Aproape 30 de mii de decese care sigur, direct sau indirect, sunt legate de actuala pandemie. Sunt și decese indirect legate de COVID, dar cauzate de pandemie: incapacitatea sistemului de a mai primi și procesa pacienți cu alte patologii, întârzierea de prezentare a acestora. Sunt lucruri mult mai importante decât niște discrepanțe birocratice care țin de faptul că avem mai multe baze de date. Lucrurile sunt undeva la mijlocul celor raportate și probabil că se vor clarifica când vor veni toate rapoartele, inclusiv cele legate de certificatele de deces. Nu cred că e o cauză programat să fie sau sau să aibă vreo cauză politică sau de altă natură.",a declarat Adrian Wiener la RealitateaPlus.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a prezentat astăzi mai multe cifre, după ancheta din Guvern pe diferenţele între raportările deceselor de COVID-19. Aceasta a mai spus şi că diferenţe de raportare au existat încă de la începutul pandemiei. 

VEZI ȘI: Diferențe decese COVID-19 raportate. Ministrul Sănătății, CIFRELE după ancheta din Guvern

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel