Adrian Wiener cere limitarea interimatelor la conducerea spitalelor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Adrian Wiener
Sursă foto: Facebook Adrian Wiener
Mandatele directorilor interimari ai spitalelor vor fi limitate la șase luni, cu posibilitatea unei singure prelungiri, cu maxim trei luni, prevede un proiect de lege depus în Parlament.

„Interimatul la conducerea unei instituții publice ar trebui să fie o situație temporară, excepțională, care să acopere vidul administrativ până la ocuparea prin concurs a funcției. Din păcate, menținerea și perpetuarea interimatului a ajuns regula. Astfel, în multe situații se menține controlul politic direct prin condiționarea informală a comportamentului obedient față de 'pixul politic'.

Conform unor estimări, majoritatea spitalelor publice din România sunt conduse de manageri și comitete directoare interimare”, transmite deputatul USR PLUS Adrian Wiener, inițiatorul proiectului.

El apreciază că această stare de fapt exclude selecția competitivă, prin concurs, a conducerii spitalelor.

„De asemenea, în multe situații, perpetuarea stării de interimat are ca rezultat limitarea demersului managerial la activitatea curentă a spitalului, fără asumarea unui proiect de management cu obiective pe termen mediu sau lung și fără asumarea unor indicatori de performanță care presupun intervenții semnificative, cu impact de durată.

Pornind de la o petiție inițiată de Declic și semnată de zeci de mii de români, am depus un proiect pentru modificarea Legii Sănătății după cum urmează: limitarea la o singură perioadă de 6 luni a interimatelor managerului și ale celorlalți membri ai comitetului director și posibilitatea unei singure prelungiri, cu maxim 3 luni a interimatului, pentru motive temeinic justificate. Interimatul înseamnă politizare, iar politizarea instituțiilor publice este premisa corupției”, conchide deputatul Adrian Wiener.

Wiener: Biserica ar trebui să fie mai activă în campania de vaccinare

„Biserica Ortodoxă Română cred că ar trebui să aibă un rol mult mai activ aici. Este vorba de o problemă de securitate națională, de bunăstare a acestui popor, care are foarte multe implicații nu doar în sănătatea publică, ci și în economie, și care nu poate să fie străină Bisericii Ortodoxe Române. Este un proces foarte important prin care acest popor trece”, declara, recent, la RFI, Adrian Wiener.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel