Adrian Năstase scoate documentul semnat de LAVROV. ”Au fost călcate în picioare, acesta este adevărul”. AVERTISMENT
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pexels ilustrativ, Kampus Production
foto pexels ilustrativ, Kampus Production
Fostul premier Adrian Năstase a vorbit despre situația din Ucraina și despre riscul ca toată lumea să fie aruncată în haos. 

”Problema esențială este de a se da un răspuns la întrebarea: Acceptăm această deschidere a politicii revizioniste după încheierea Războiului Rece? Până la urmă, despre asta este vorba! Memorandumul de la Budapesta din 1994, acordul din 1997 dintre Rusia și Ucraina, tratatul de frontieră dintre Rusia și Ucraina, toate aceste documente, unele dintre ele extrem de importante - și ar fi interesant să fie văzute și semnăturile de pe aceste documente - toate vorbesc despre faptul că Ucraina, în schimbul cedării celor 1900 de focoase nucleare, în 1994, a primit garanții privind securitatea sa și integritatea sa teritorială din partea Rusiei, Marii Britanii, Franței și a SUA. 

Extinderea Rusiei prin politici revizioniste

Din momentul în care Rusia a început să fie nemulțumită de felul în care s-a destrămat Uniunea Sovietică, a început, pas cu pas, să creeze enclave în anumite zone ale fostei Uniuni Sovietice, iar, apoi, să extindă aceste politici. 

Problema de esență este nerespectarea unui cadru juridic și a unei ordini mondiale, care se bazează pe înțelegerile de după cel de-Al Doilea Război Mondial, pe documentul de la Helsinki, pe carta de la Paris, încălcate sistematic. Asta mi se pare grav.

În loc să ne ducem la aceste documente, ne uităm cum se mai plimbă elicoptere, cum se mai sapă șanțuri. Problema de fond este că frontierele Ucrainei au fost încălcate sistematic din 2014. Acum două zile, Putin a anunțat că acordurile de la Minsk nu mai sunt în vigoare.

În momentul de față, se urmează aceleași măsuri ca și-n cazul Crimeei și, practic, este un fel de extindere a teritoriului Rusiei prin politici revizioniste, sub acuzația că alții pun probleme securității Rusiei.

Rusia cere garanții în timp ce uită. Documentul semnat de Lavrov

Rusia cere în acest moment garanții de securitate, uitând că ea a dat garanții de securitate în 1994 și ulterior Ucrainei, pentru frontierele sale, care includ și Gdansk, și Donețk, și Crimeea. Problema este până unde se va accepta această politică revizionistă în numele unei umiliri - care, fără îndoială, a existat atunci când Uniunea Sovietică a trebuit să accepte, după încheierea Războiului Rece, anumite politici, anumite evoluții în Europa- dar, dincolo de asta, nu cred că trebuie dat un alt răspuns acesta de principiu bazat pe dreptul internațional, pe dreptul convențional - mă refer la acordurile bilaterale, bazele unor înțelegeri în zona respectivă- și trebuie să cerem respectarea lor. 

Spre exemplu, memorandumul de la Budapesta a fost însoțit de un document către Consiliul de Securitate, o scrisoare semnată și de către Serghei Lavrov, care era atunci reprezentantul permanent al Rusiei la Națiunile Unite. Practic, textele transmise către ONU, asigurând securitatea Ucrainei, au fost călcate în picioare, acesta este adevărul” a spus fostul premier Adrian Năstase, la Antena 3. El a amintit și de ”falsa lecție de istorie ne-a fost predată de Putin ca unor fraieri”, în seara în care a anunțat recunoașterea independenței regiunilor Donetsk şi Lugansk. 

”Riscul acestor evoluții este că lumea poate fi aruncată în haos” a avertizat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel