Adrian Câciu era în vacanță când s-a dat Ordonanța care ar permite OMV să nu plătească taxă de solidaritate României
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Adrian Câciu / Foto Rudolf Andreescu
Adrian Câciu / Foto Rudolf Andreescu
Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a spus că era în vacanță, în afara țării, când s-a dat Ordonanța care a permis OMV să anunțe că nu plătește României taxă de solidaritate. 

”Se încadrează toți, plătesc și vor plăti” a spus ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, întrebat despre refuzul OMV de a plăti taxă de solidaritate României, invocând o breșă din Ordonanța dată de Guvern. El și-a bazat afirmația pe următoarea argumentație: ”Avem mai multe contribuții suplimentare - o suprataxare în zona de energie. Pentru cei care au uitat, România a introdus suprataxarea veniturilor din energie începând cu Legea 259, Ordonanța 27 și Ordonanța 119. În decembrie, a introdus încă o contribuție de solidaritate (OUG 119 n.r.) care se referă la profiturile excepționale. Dacă primele două tipuri de taxare se referă la veniturile excepționale”. 

Întrebat, la Antena 3 dacă este sigur că și OMV va plăti, conform Ordonanței 119, ministrul a răspuns: ”Da, toate companiile vor plăti”. ”Nu vreți să lăsăm ANAF-ul, că aceasta este, până la urmă și datoria ANAF, de a colecta?” a mai spus Adrian Câciu. 

Cât despre absența sa la ședința în care a fost dată ordonanța care, din câte se pare, trece cu vederea OMV de la plata taxei de solidaritate României, Adrian Câciu a răspuns: ”Trebuie să precizez că eu mi-am programat o vacanță după aprobarea bugetului, în Slovacia”. 

”În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului” a transmis OMV cu privire la taxa de solidaritate pentru România. În schimb, aceeași companie plătește taxa Austriei:

În Austria da, în România ba! Riposta ANAF după refuzul OMV Petrom de a ne plăti taxa de solidaritate

Vorbim despre aproximativ 800 de milioane de euro ce ar fi trebuit să le plătească OMV Petrom țării noastre prin această taxă de solidaritate. 

EXCLUSIV  Ordonanța OMV, 1 mld. de euro făcut cadou printr-o virgulă. Radu Popa, PSD, informații de culise: Va plăti, n-au cum să scape

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel