Urmărește emisiunea live
Adrian Câciu: Companiile, supraîndatorate. Eu critic asta! S-a pus carul înaintea boilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Datorii
Datorii
Economistul Adrian Câciu a răbufnit la adresa Guvernului şi spune că în pandemie companiile din România nu au fost ajutate, ci supraîndatorate. 

"S-a venit cu supraîndatorarea companiilor, şi eu critic acest lucru. Poate lumea nu ştie de ce! În 2010, când a fost o criză financiară, gradul de îndatorare al companiilor era de 65 la sută. în 2019, gradul s-a dus la 80 la sută. Asta însemna că ai credit la bancă, ca şi companie, sau credit furnizor. Când închizi economia şi singura supapă de oxigen e tot un credit, eu întreb pe oricine, nici nu trebuie să fie economist: În ce valoare a ofertei va putea să suporte costul suplimentar al creditului? Pentru că nu încălzeşte pe nimeni că e dobânda subvenţionată de stat. E bine că e subvenţionată, că se garantează creditul, că ai acces. Dar nimeni nu a luat credit, dacă nu a fost bancabil, solvabil. Deci putea lua credit şi în condiţii de pace. 

De ce nu s-a venit de exemplu cu granturile de un miliard de euro ca primă măsură? Putea Guvernul să spună că fiecare companie primeşte 5000 de euro. Cele mici. Cele mari primesc 150.000 de euro. Acestea sunt scheme de minimis, prin care companiile pot lua până la 200.000 de euro, în baza unei analize. Se puteau încuraja anumite sectoare. Pentru că dacă vrei să profiţi de criză, transformă energia de consum în energie de producţie. Dar s-a pus carul înaintea boilor. Întâi creditul şi apoi susţinerea", a declarat Adrian Câciu în exclusivitate pentru DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel