Adormirea Maicii Domnului, rețete de POST. Ce puteți găti în Postul Sfintei Mării 2021
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
rețete de post - Adormirea Maicii Domnului
rețete de post - Adormirea Maicii Domnului
Urmează una dintre cele mai mari sărbători pentru creștini - Adormirea Maicii Domnului. În rândurile de mai jos, găsiți rețete de post pentru postul din perioada 1 - 15 august 2021.  

Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului. Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea “Paraclisul Maicii Domnului”.

Conform calendarului creștin ortodox, postul Sfintei Marii în 2021 începe de la data de 1 august. În 2021, lăsata secului pentru postul Sfintei Marii se face în data de 31 iulie. Acest post ține două săptămâni, iar anul acesta lăsata secului are loc pe 31 iulie. Dacă aceasta zi pica miercurea sau vinerea, se lăsa secul în cursul serii zilei de 30 iulie, postul ar fi început pe 31 iulie.  

Ghiveci cu legume a la Cezar Osiceanu

Ingrediente:

1 ardei gras roșu și bucălat

1 ardei gras verde de gelozie pe vărul lui roșu

200-300 gr de mazăre proaspătă

300 gr de ciuperci cu pălăria cât mai mare

1 morcov serios tăiat fâșii lunguiețe

1/2 de țelina tăiată în felii subțiri și grațioase

1 ceapă roșie și 1 albă tăiată rondele potrivite

1 ardei iute și nu prea tăiat rondele subțiri

1 legătura de ceapă verde și 1 de usturoi verde tocate

Piper negru, cimbru, boia dulce, un pic de curry, mărar și pătrunjel proaspăt și un pic de mentă verde

Un pahar de vin alb demisec și ușor parfumat

Mod de preparare:

Călim întâi morcovii și îi punem în cratiță. Apoi ardeiul gras călit se așează peste morcovi în aceeași cratiță. Călim separat - ceapa roșie cu cea albă - ceapa și usturoiul verde, pălăriile ciupercilor tăiate în patru, grațioasele feliuțe de țelină. După care le punem pe toate în cratița în care un pahar de vin și un pic de apa vor asigura locul pentru introducerea boabelor de mazăre. După circa 10 minute de fierbere la foc mediu timp în care amestecăm ușor pentru ca să nu se lipească vreun ingredient de fundul cratiței venim cu mirodeniile plus menta verde. Când o servim caldă sau rece, verdeața proaspăta va face și gustul, și imaginea mai plăcută tuturor Gata că vi s-a făcut deja foame și până la Paști mai e un pic!”, a spus Cezar Osiceanu.

Ciorbă de legume acrită cu pastă de corcodușe de Cezar Osiceanu

Avem nevoie de:

- 4-5 fire de praz proaspăt

- 2-3 morcovi proaspeți 

- o țelina mică și o albitură 

- 5-6 ciuperci proaspete 

- 200-300 gr de măsline negre

- 2 dovlecei de primăvara 

- 2 ardei grași verzi

- 1 ardei gras roșu 

- ceva capere, o lămâie

- un pahar de vin alb parfumat 

- pastă de corcodușe 

- suc de roșii 

- leuștean, pătrunjel, mărar proaspăt.

 
Călim separat în tigaia de teflon - morcovii, țelina și albitura tăiate pătrățele - ardeiul gras roșu și verde tăiat cubulețe - ciupercile tăiate mărunt. Azi vom juca la “dublu” pentru scurtarea la maxim a timpului de pregătire, așa că vom lua o oală pentru ciorbă și o cratiță pentru mâncare.

În ele punem:

1. Pentru ciorbă - cubulețele călite de morcovi, țelină, albitură, ardei verde și roșu. Peste ele aruncăm un praz tăiat rondele și le mai lăsăm un pic împreuna la foc potrivit amestecând continuu pentru ca să nu se lipească. Când sunt toate moi, turnăm apă și lăsăm să fiarbă. Când morcovul este fiert aproape, punem în oală dovleceii cei primăvăratici tăiați cubulețe. Adăugăm pasta de corcodușe, piper, boia după gust. În castron însă neapărat leuștean și pătrunjel proaspăt la greu!

Mâncare de praz cu măsline, rețetă de Cezar Osiceanu

Pentru mâncarea de praz: Luăm prazul tăiat rondele potrivit de groase și le călim la foc potrivit. Turnăm ciupercile călite împreună cu o lingură două de cubulețe de morcovi, albitură, țelina călite și le amestecăm pentru omogenizare. Turnăm paharul de vin alb parfumat și completăm cu un pic de zeamă din oala de ciorbă lăsând să fiarbă încet.

După 5-10 minute de fiert, punem măslinele și o lămâie tăiată felii. Cu circa 2 minute înainte de a stinge focul, punem mirodenii după gust (piper, boia) și adăugăm caperele. După ce stingem focul, luăm oală și o punem 10 minute la cuptor, apoi o scoatem și punem muuultă da’ muultă verdeață proaspăta și e gata! 


Mirosul superb, gustul aşişderi și porunca lui Dumnezeu, toate la voi în farfurie! Poftă mare!”, a spus pilotul Cezar Osiceanu.

File de pește cu legume la cuptor a la Cezar Osiceanu pentru ziua când este dezlegare la pește

”File de pește cu legume la cuptor a la Cezar Osiceanu:

 
3-4 bucăți serioase de file de pește crap, novac, șalău etc

1 ceapă albă și 1 roșie tăiate rondele 

2 morcovi groși și arțăgoși tăiați fâșii subțiri pe lung 

1 dovlecel de primăvara tăiat cuburi

 3-4 roșii decojite și în suc propriu 

1 pahar de vin alb

3-4 căței de usturoi tăiați feliuțe subțiri 

1 lămâie stoarsă bine și fără sâmburi

câțiva ardei iuți murați 

verdeață proaspăta și mirodenii: cimbru, piper, boia.

Călim ceapa. Călim morcovii și, spre sfârșit, punem și feliuțele de usturoi să se călească și ele ușor. Punem fileul de pește la cuptor și, după 15 minute, îi prezentăm pe partenerii de stat în tavă: morcovii și ceapa călite, roșiile decojite, dovleceii cuburi și feliuțele de usturoi, bașca mirodeniile de rigoare. Vor sta împreuna încă vreo 15 minute la foc mediu. Scoatem tava, așezăm deasupra ardeii iuți și verdeața și spunem formulă magică: Hocus pocus preparatus până în duminică Paștilor așteptatus!”, este rețeta lui Cezar Osiceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel