Data publicării:
Adopție Sorina. Paşaportul nu a ajuns la Evidenţa Paşapoartelor Dolj
Paşaportul Sorinei, fetiţa din judeţul Mehedinţi adoptată de soţii Săcărin, care deţin cetăţenie română şi americană, nu a ajuns de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a Parchetului General la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Dolj, organul emitent, pentru a putea fi eliberat.
"Nu am primit paşaportul, se află la Secţia Specială, acolo unde a fost trimis şi am văzut din presă că va fi înaintat către serviciul nostru, care este organul emitent, în vederea eliberării. Trebuie precizat că orice cerere pentru eliberarea paşaportului se poate depune la orice serviciu din ţară, indiferent de locul de domiciliu. Paşaportul face dovada cetăţeniei, este un document cu care te poţi deplasa oriunde în lume şi puţini ştiu că este proprietatea statui român, chiar dacă o persoană plăteşte taxa de eliberare: cetăţeanul român beneficiază doar de dreptul de a-l folosi", a declarat joi, pentru Agerpres, şeful Serviciului pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Dolj, Codrian Prichici.
Restricția de a părăsi țara, desființată de magistrați
Magistraţii Judecătoriei Slatina au respins, joi, solicitarea procurorului general de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale prin care să fie interzisă părăsirea teritoriului României de către Sorina. Instanţa din Slatina a respins şi cererea soţilor Săcărin privind obligarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie să remită exemplarul original al paşaportului Sorinei. Soluţia pronunţată joi de Judecătoria Slatina este executorie, însă poate fi atacată cu apel în termen de cinci zile de la comunicare.
"Respinge ca neîntemeiată cererea de emitere a ordonanţei preşedinţiale formulată de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în contradictoriu cu pârâţii-reclamanţi Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel şi cu pârâta Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Respinge cererea reconvenţională formulată de pârâţii-reclamanţi Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel în contradictoriu cu Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, privind obligarea la plata sumelor de bani pretinse prin cererea reconventională, ca fiind rămasă fără obiect. Respinge ca neîntemeiată cererea completatoare la cererea reconvenţională formulată de pârâţii-reclamanţi Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel privind obligarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie să remită exemplarul original al paşaportului minorei S.S. Executorie. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare, acesta urmând a se depune la Judecătoria Slatina", se arată într-un comunicat al Judecătoriei Slatina, privind sentinţa pronunţată în cazul menţionat.
Pașaportul, reținut de un procuror al SIIJ
Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat luni că paşaportul fetiţei din Baia de Aramă a fost oprit de un procuror al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie pentru că existau indicii că documentul ar fi fost obţinut "prin metode nu tocmai legale".
"În momentul în care a fost retras paşaportul au existat anumite indicii că ar fi fost obţinut prin mijloace nu tocmai legale. Mai multe nu pot să vă spun. În momentul de faţă s-au rezolvat mai multe dintre aceste aspecte. În perioada următoare veţi vedea rezultatul. Nu a fost nimeni pus sub învinuire sub acest aspect, dar atunci au existat date şi indicii privind nereguli existente la momentul eliberării paşaportului", a explicat Licu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News