Data actualizării:
Data publicării:

RATB devine STB SA. Firea: Pas esențial pentru modernizarea transportului public

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Transport public
Transport public

Astăzi s-a realizat un pas esențial pentru modernizarea transportului public: Regia Autonomă de Transport București SA a devenit Societatea de Transport București - STB SA. Această modificare este obligatorie pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile de către autoritatea publică locală, anunţă Primăria Capitalei.

Începând de astăzi, Regia Autonomă de Transport București — SA devine Societatea de Transport București — STB SA, prin schimbarea formei juridice din regie autonomă în societate pe acțiuni.

Primarul General, Gabriela Firea: 'Astăzi este o zi deosebit de importantă pentru Capitala României, pentru că s-a realizat un pas esențial pentru modernizarea transportului public, astfel încât Bucureștiul să dețină un sistem de transport integrat, sigur și eficient. Așa cum s-a stabilit prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 pentru regiunea București-Ilfov, Regia Autonomă de Transport București a devenit Societatea de Transport București SA. Totodată, existența unui contract de servicii publice este obligatorie pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile de către autoritatea publică locală.

Subliniez că aceasta măsura administrativă, corelată cu alte măsuri investiționale, reprezintă o etapă esențială pentru modernizarea transportului public de călători în regiunea București-Ilfov, astfel încât, după mai mult un secol de la înființare, una din cele mai importante companii de transport din România să ajungă la un nivel similar celor din marile orașe europene'.

Nu vor fi făcute disponibilizări 

De asemenea, Primarul General, Gabriela Firea, îi asigura pe toți angajații Regiei că, prin această reformă, nu vor fi făcute disponibilizări de personal, toți salariații urmând să fie preluați în structura noii societăți comerciale. Totodată, Edilul șef reamintește faptul că, începând cu luna viitoare, vor sosi în București primele autobuze noi, ultramoderne, Euro VI, din cele 400 recent achiziționate de Primăria Capitalei:

'Aceste mijloace de transport sunt dotate la cele mai înalte standarde, au tot confortul, aer condiționat, sistem de taxare inteligent, sistem GPS care permite localizarea în trafic și furnizarea către călători a informațiilor legate de timpii de așteptare în stație și de parcurgere a traseului, sunt accesibilizate pentru toate categoriile de pasageri, beneficiază de supraveghere video atât în interior cât și în exterior. De asemenea, în paralel, se desfășoară acțiuni de modernizare a mijloacelor de transport în comun existente, precum și acțiuni de reabilitare a infrastructurii de transport'.

Reorganizarea RATB în Societate comercială este necesară pentru punerea în aplicare a legislației naționale (Ordonanța de urgență 30/ 1997 privind reorganizarea regiilor autonome) și se realizează conform cerințelor legislației europene și naționale privind încheierea de contracte de servicii publice/de delegare de gestiune.

Sistem de transport integrat și unitar pe întreg arealul teritorial al regiunii București-Ilfov

În ultima ședință de Consiliu General, la propunerea Primarului General, Gabriela Firea, CGMB a aprobat proiectul de Hotărâre privind avizarea documentației de atribuire a contractului de delegare a gestiunii Serviciului Public de Transport, în arealul deservit de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov, contract ce se va încheia cu Societatea de Transport București.

Contractul de delegare reprezintă o etapă importantă în procesul de reformă și modernizare a serviciului de transport public în regiunea București-Ilfov, urmând ca în a doua etapă să se realizeze un sistem de transport integrat și unitar pe întreg arealul teritorial al regiunii București-Ilfov precum și implementarea tichetului unic de călătorie.

Pot demara proiectele de modernizarea și dezvoltare a transportului public atât în București, cât și în județul Ilfov

Contractul, care a fost agreat de toți membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov — ADTPBI, (asociație constituită din toate cele 40 de localități din Ilfov, Consiliul Județean Ilfov și Municipiul București) urmează a fi încheiat în următoarele zile între STB și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (ADTPBI). Acest contract se va încheia prin atribuire directă în regim de urgență, pe o perioadă de maxim 2 ani, cu Societatea de Transport București — STB SA.

În acest moment, STB SA administrează 166 linii, după cum urmează:

— Tramvaie — 26 linii

— Troleibuze — 16 linii

— Autobuze urbane — 73 linii

— Autobuze expres și BCT — 4 linii

— Trasee de noapte — 26 linii

— Trasee preorășenești — 21 linii — care acoperă 17 localități

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel