Data actualizării:
Data publicării:

Adevărul în controversa ’mașina de lux a IPS Teodosie’ și demersul de care trebuie să audă credincioșii

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost din nou ținta unor 'acuzații nefondate' în spațiul public.

Cel mai recent caz s-a întâmplat cu ocazia Sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, la care au participat zeci de mii de credincioși. Slujba Sfintei Liturghii prilejuită de Sfântul Ocrotitor al Bucureştilor a fost oficiată de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de zeci de ierarhi ai Sfântului Sinod, preoți și diaconi, în altarul exterior al Catedralei Patriarhale.

Cu privire la noile atacuri îndreptate asupra IPS Teodosie, ne referim, mai exact, la faptul că unele persoane publice au distribuit, pe rețelele de socializare, o fotografie cu o tentă vădit manipulatorie în care apare o mașină de lux, neagră, cu numere de înmatriculare de Constanța, aflată în curtea Reședinței Patriarhale. Mașina apare în poză ca fiind dincolo de niște garduri temporare montate de jandarmi pentru a delimita anumite zone de acces.

Însă știm cu toții că înalții ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, precum și alte oficialități, demnitari ai statului român sunt cu mașinile cât mai aproape de evenimentul la care participă, din rațiuni protocolare sau de timp, având, de multe ori, o agendă extrem de încărcată.

Alte acuzații au indus publicului că mașina ar fi a IPS Teodosie, cu accent pe faptul că ar fi proprietatea personală a înaltului ierarh. Nu este prima dată când auzim expresii de genul ’mașina de lux a IPS Teodosie’, o afirmație care se dovedește falsă și manipulatorie, țintită către cei care nu discern informațiile adevărate de cele false și preiau pe nemestecate orice li se aruncă în spațiul public. 

Care este adevărul

Conform mai multor surse contactate de DC News, mașina nu este în proprietatea IPS Teodosie, nici a Arhiepiscopiei Tomisului, ci este a șoferului, care l-a adus pe IPS Teodosie la București, la Reședința Patriarhală. 

Mai mult, potrivit surselor citate, automobilele pe care IPS Teodosie le folosește sunt ale șoferilor care se oferă să îl ducă pe înaltul ierarh în diferite locații, acolo unde slujește. Automobilele sunt fie mașini de lux, fie mașini mai puțin de lux. IPS Teodosie a fost văzut și într-un Mercedes, dar și într-o Dacie Logan. 

Iată două fotografii cu IPS Teodosie ieșind dintr-o mașină care nu pare de lux:

IPS Teodosie, 'ierarhul neobosit'

 

Programul de slujire al IPS Teodosie este foarte încărcat. Slujește noaptea, dimineața, acum poate fi în Constanța, peste câteva ore este în celălalt capăt al țării, la Suceava, Cluj, apoi poate fi, de exemplu, în Bulgaria. IPS Teodosie dorește să ajungă peste tot unde este chemat, pentru a sluji Bisericii și oamenilor. Activitatea sa neobosită pare greu de înțeles pentru omul contemporan. Practic, cum reușește fizic să facă atât de multe lucruri?!, se întreabă mulți credincioși.

IPS Teodosie doarme foarte puțin, mai ațipește în mașină, pe drum, dar și atunci rugăciunea îi este nelipsită. Slujește Sfintele Slujbe cu un devotament și o dragoste care nu are cum să te lase rece, dacă participi cu inima deschisă. Multor oameni contemporani le este greu de înțeles cum poate ierarhul acesta să aibă atâta răbdare cu oamenii, să facă atâta nevoință, să răspundă la avalanșa de întrebări și dileme ale credincioșilor care îi cer ajutorul sau binecuvântarea.

Practic, este tuturor toate, mângâiere pentru vârstnici, reper pentru tineri, ajută familii nevoiașe și mame care au copii numeroși, ajută studenți săraci, salvează oameni, bebeluși de la avort, scoate din moarte muribunzi, slujește zilnic Sfânta Liturghie. Pomenește sute de pomelnice la Peștera Sfântului Apostol Andrei și multe altele știute sau unele mai puțin știute, care trebuie să rămână în taină, dar are cine să le vadă, Dreptul Judecător.

Subiectul care ar trebui luat în considerare

Un subiect adevărat, din punctul meu de vedere, dar și a numeroși credincioși de pe întreg cuprinsul României și din diaspora, subiect de interes public, relevant, ziditor pentru creștini și nu numai, despre care ar trebui să se insiste în spațiul public, este reactivarea Mitropoliei Tomisului pe care o poate realiza Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, fiind 'prima Mitropolie a Țării Românești, care a funcționat mai bine de 1000 de ani și 'a dat lumină tuturor Povinciilor Românești'.

Mitropolia Tomisului exista încă de pe vremea celor 318 Sfinți Părinți care au scris Crezul, mărturisirea de credință, la Sinodul de la Niceea Constantinopolului din anul 325, Sinod la care a participat și Sfântul Marcu Scitul, Mitropolit român din Dobrogea.

'Prin reactivarea Mitropoliei Tomisului vrem să punem întreaga Românie și B.O.R. în adevărata demnitate. Dumnezeu vrea adevărul pus în valoare. Este un adevăr incontestabil, care trebuie să-și intre în drepturile sale! Dumnezeu va face ca adevărul să triumfe și credincioșii din toată țara, nu numai cei din Dobrogea, să se bucure!', a declarat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

*acest articol reprezintă o opinie

Citește și - Cum mi s-a părut ÎPS Teodosie, dincolo de imaginea distorsionată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel