Data actualizării:
Data publicării:

Spitalele mici, desființate și transformate în azile. Adevărul despre cazul medicului din Urziceni care îi spunea unei bunici: „Mori, ce dacă? Nu ești nici prima, nici ultima”

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Modul suburban în care un medic de gardă de la Spitalul Urziceni se comporta cu o bunică a șocat toată România.

„Mori, bunică. Ce dacă? Nu ești nici prima, nici ultima. Toți murim”, strigă medicul de gardă de la Spitalul din Urziceni, și continuă pe același ton ridicat, în ciuda cererii aparținătorului de a vorbi pe un ton normal.

„Cu ce mă duceți acasă, înapoi”, întreabă pacienta.

„Da sigur, că doar am eu (neinteligibil). De venit, vii cu ambulanța, de dus, te duci pe picioarele matale. Nu ești în stare să te duci să o duci, cumpără-i un kil de colivă”, spune medicul de gardă.

„Dar nu pot să o las acum așa”, spune aparținătorul.

”Nu doamnă, o luați și o duceți unde se știe cu frecvență mică de mult. Eu nu ți-o duc în Urgență. Uite, frumușel, cu bilet de trimitere de la medicul de familie și te duci cu ea. V-ați găsit proștii. Eu nu sunt datoare să le caut doctor, mai bine să se ducă acasă și să caute *** mâncare, fasole, pernă să doarmă, că dacă stau 12 ore aici fac reclamații că noi nu îi lăsăm să mănânce. Trebuie să fiu eu datorare să sun Bucureștiul, că e maică-mea. Și să le trimit și cadouri”, mai spune medicul de gardă. Continuarea dialogului șocant o găsiți aici - https://www.dcnews.ro/mori-ce-daca-nu-esti-nici-prima-nici-ultima-inregistrare-cum-sunt-tratati-pacientii-la-camera-de-garda-a-spitalului-din-urziceni-cumpara-i-un-kil-de-coliva_925219.html

Care ar fi soluția pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete?

Există spitale în care, pe durata unei gărzi, medicii nu au timp nici măcar de o pauză. Pe de altă parte, există și spitale mai mici unde medicilor aflați de gardă li se atribuie doar sarcina de a trimite pacienți la București, chiar și atunci când nu ar fi nevoie. Am vorbit despre acest subiect cu jurnalistul Val Vâlcu.

„Voi cita din prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), care mi-a acordat recent un interviu la DC News și DC Medical. Spunea așa: „sunt spitale mici în care, pe timpul unei gărzi, medicul nu că nu închide ochii să se odihnească zece minute, ci nu pune jos bisturiul. Vin cazuri după cazuri”. Și mai sunt și cazurile din jurul Bucureștiului - Giurgiu, Ialomița, Călărași etc - în care sarcina normală, la termen, este urcată în Ambulanță și trimită la Polizu. Garda constă într-un șir de trimiteri către Capitală”, a zis jurnalistul.

Au crescut salariile tuturor medicilor, dar fără a exista criterii

Spitalele de acest fel ar trebui desființate. Prin anul 2000, guvernanții voiau să desființeze câteva zeci de spitale mici pentru a dirija banii către spitalele mari. Prin această mișcare, se dorea ca pacientul să fie urcat în ambulanță și trimis la București, Cluj etc. Unii s-au opus pe ideea: „aici mai vine și bunica pentru o injecție etc”. În plus, în acea perioadă, se mai dădea șpagă, iar bunicii nu prea aveau cum să vină cu plicul la medic pentru că nu aveau de unde. Doar că anii au trecut, salariile au crescut, nu se mai vine cu plicul, iar spitalele mici din localități chiar doar asta fac: trimit pacienții spre alte spitale mari. 

Acum nu mai este nicio scuză pentru ca spitalele mici din localități să funcționeze în continuare. Acestea trebuie desființate. Sau spitalele mici pot fi transformate în azile, că tot este jale cu centrele pentru vârstnici, a spus jurnalistul Val Vâlcu.

Aceste mici unități medicale din jurul Bucureștiului au ajuns să fie un fel de dispecerate care trimit cazurile la București

Nu are rost să ții directori medicali, dar să nu ai medic de gardă pentru ginecologie și să trimiți pacientul din Urziceni la București. În rest, altceva nu mai face medicul de acolo, eventual te trimite să cumperi colivă, așa cum s-a întâmplat în cazul prezentat mai sus.

Până la urmă, ca o metaforă să zicem, ce a vrut Emil Boc să facă în 2011, cu reforma sănătății de atunci, fac astăzi medicii din Urziceni și alte localități mici, adică urcă pacienții în Salvare și îi trimit la București... doar că luând și salarii pentru acest lucru. Ar trebui să recunoască toată lumea că aceste spitale nu au nicio eficiență. Pacienții pot fi aduși din prima la București sau în alte orașe mari, astfel încât să încetăm, odată pentru totdeauna, cu această păcăleală, a mai zis Val Vâlcu.

În anii 2000, în Polonia s-a introdus sistemul asigurărilor și toate spitalele din orașele mici din jurul Varșoviei s-au închis. Pacienții voiau și ei să meargă în Varșovia, cum și românii - nu vor să meargă la Urziceni, ci la București... decât dacă nu au încotro. Dar trebuit făcut ceva de acum înainte. Pacienții să fie trimiși la București, să nu ne mai prefacem că ținem medici la Urziceni pentru două operații de apendicită și o naștere naturală când nu au încotro... Dacă ar putea, și nașterea naturală ar trimite-o la București. De a naște în weekend la spitale ca cele din Urziceni... nici nu se mai pune problema.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel