Data publicării:

Adevărul despre articolul din POLITICO privind Uniunea Europeană care se pregătește de război. Reacția lui Chirieac

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la Antena3 CNN unde a vorbit despre faptul că Europa nu are o forță unitară armată semnificativă.

„Prestigioasa publicație POLITICO spune că „Uniunea Europeană se pregătește de război. Nava franceză trimisă lângă Israel este vârful de lance. Puternicul port elicopter amfibie al Franței este un sat plutitor cu rachete mitraliere, ambarcațiuni de debarcare elicoptere și tancuri.” Cum vedeți acest articol? Uniunea Europeană se pregătește de război prin faptul că Franța trimite un port elicopter în Mediterană, lângă Israel?”, a întrebat Cătălina Porumbel.

„Ca pe un vis frumos. Este un articol mobilizator cum apărea pe vremuri în Scânteia vizavi de „Cincinalu-n patru ani și jumătate". Europa nu are o forță unitară armată semnificativă. Ăsta este adevărul!

Statele Unite au 11-13 portavioane, din care ultimul face cât toate celelalte la un loc, Gerard Ford, și e în largul coastelor Israelului. Uniunea Europeană, după ce a ieșit Marea Britanie, are un portavion și acela destul de vechi și cam ruginit, Charles de Gaulle, și cred că  mai are Italia un portavionaș mititel. Deci nu te poți compara.

Nava amfibie port elicopter, care mușcă din dușmani, ce să facă? Cu aia poți determina Iranul să nu mai finanțeze Hezbollahul și Hamasul sau să stea departe de un eventual război Israel-Hamas care se va desfășura în războiul Libanului? Nu!

E problemă fundamentală a Uniunii Europene pe care Franța, e meritul ei, o ridică din 1995. În cadrul NATO, alături de partenerii americani, Europa ar trebui să aibă o forță militară unitară și aici e vechea problemă.

Ar trebui să avem politică externă comună în Uniunea Europeană că de aceea îi spune „Uniunea Europeană”, ar trebui să avem politică de apărarea comună și atunci are sens că Arkansas, Illinois și Nevada nu au fiecare politica lor externă și nu au fiecare armata lor. Nu! E o armată europeană – Statele Unite ale Europei cu autonomie mare, dar Europa, după cum știți, e departe de standardul american.", a spus Bogdan Chirieac la Antena3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel