Data publicării:

Aderarea Palestinei la UNESCO va fi supusă luni la vot

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
unesco sign and building
unesco sign and building

Conferinţa Generală a UNESCO se va pronunţa luni în legătură cu aderarea Palestinei la agenţie, au anunţat surse din cadrul acesteia, un vot care riscă să provoace o criză gravă la nivelul acestei organizaţii ONU, prin oprirea imediată a finanţării de către Statele Unite.

Consiliul Executiv al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură a adoptat la 5 octombrie, la iniţiativa ţărilor arabe, o recomandare în acest sens, dur combătută de Statele Unite.

Votul va avea loc luni, zi în care ministrul palestinian de Externe, Riyad al-Malki, urmează să susţină un discurs în faţa celei de a 36-a Conferinţe Generale a UNESCO, deschisă marţi la Paris, au anunţat aceste surse, fără să precizeze dacă votul va avea loc luni dimineaţa sau după-amiaza.

Pentru a intra în vigoare, aderarea palestiniană la UNESCO trebuie să fie votată de o majoritate de două treimi din cei 193 de membri. Potrivit unor surse diploamtice, palestinienii, care actualmente au doar statut de "misiune de observator", sunt asiguraţi de obţinerea acestei majorităţi.

Rezoluţia de la 5 octombrie a Consiliului Executiv a fost susţinută de 40 dintre cei 58 de membri. Patru ţări - Statele Unite, România, Germania şi Letonia - au votat împotrivă, iar alte 14 s-au abţinut, între care Franţa şi Spania.

Parisul consideră acest vot prematur, în contextul în care cererea de aderare a statului palestinian la ONU este în curs de examinare la Consiliul de Securitate.

Statele Unite au ameninţat că îşi vor exercita dreptul de veto faţă de acest demers, în timp ce Franţa a propus ca Palestinei să i se acorde un statut de simplu stat observator, prin intermediul unui vot în Adunarea Generală a ONU.

Aderarea Palestinei la UNESCO riscă să provoace o criză gravă, prin oprirea imediată a finanţării agenţiei ONU de către Statele Unite, ceea ce ar însemna privarea organizaţiei de 22 la sută din buget, reprezentând aproxiamtiv 70 de milioane de dolari, începând încă din 2011.

Citește și:

România, una dintre cele patru ţări care au votat contra aderării Palestinei la UNESCO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel