Data publicării:

Acuzații grave de spionaj de la Kremlin. British Council ar aduna informații în folosul Ucrainei, susține Moscova

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Acuzații de spionaj lansate împotriva British Council de către forțele de securitate ruse.

Forțele de securitate ruse au acuzat British Council-ul de spionaj în Ucraina, susținând că organismul cultural este "doar o acoperire pentru activitatea serviciilor secrete", scrie publicația britanică Express.

Organizația se specializează în oportunități educaționale internaționale, lucrând în peste 100 de țări pentru a promova o cunoaștere mai amplă a Regatului Unit și a limbii engleze.

Cu toate acestea, într-o postare pe Telegram aseară, agenția de știri rusească afiliată statului, RIA, a făcut referire la Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), succesorul KGB-ului.

Postarea explică: "FSB-ul afirmă că organizația guvernamentală britanică 'British Council' se angaja în activități de spionaj în regiunea Herson prin intermediul unor organizații controlate. Scopurile oficial declarate ale consiliului sunt de a dezvolta cooperarea în domeniul educației și culturii, dar în realitate, toate acestea sunt doar o acoperire pentru activitatea serviciilor secrete, afirmă FSB-ul."

RIA a continuat: "Astfel, British Council-ul a folosit refugiații ucraineni care locuiesc în Marea Britanie pentru a obține 'informații de natură militar-politică' prin conexiunile lor în regiunea Herson. Cetățeanul rus Serghei Chebukin a căzut sub influența organizației, dar în cele din urmă și-a dat seama că este tras în scheme criminale și s-a adresat organelor de aplicare a legii. Activitățile British Council-ului sunt acum verificate de forțele de securitate."

Postarea nu a explicat ce acțiune specifică întreprinde FSB-ul pentru a monitoriza activitatea Consiliului, nici nu a specificat vreo dovadă a spionajului.

Declarația de misiune a British Council-ului de pe site-ul său afirmă: "Lucrăm direct cu indivizii pentru a-i ajuta să obțină abilitățile, încrederea și conexiunile necesare pentru a-și transforma viețile și a contribui la formarea unui lume mai bună în parteneriat cu Marea Britanie. Îi sprijinim să-și construiască rețele și să exploreze idei creative, să învețe engleza, să obțină o educație de înaltă calitate și să obțină calificări recunoscute internațional.

Lucrăm cu guvernele și partenerii noștri din sectorul educației, limbii engleze și culturii, în Marea Britanie și în întreaga lume. Lucrând împreună, facem o diferență mai mare, creând beneficii pentru milioane de oameni din întreaga lume. Lucrăm cu oamenii din peste 200 de țări și teritorii și suntem prezenți în mai mult de 100 de țări. În 2022–23 am ajuns la 600 de milioane de oameni."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel