Data publicării:

Activitatea restaurantului din Harghita în care s-a pregătit masa pentru copiii care au făcut toxiinfecţie alimentară, suspendată

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita au suspendat activitatea restaurantului din Borsec în care s-a pregătit masa pentru copiii care au făcut toxiinfecţie alimentară, în timp ce se aflau la un cantonament de baschet în staţiune.

Şefa DSP Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat, pentru AGERPRES, că motivul probabil al toxiinfecţiei, este un agent patogen, respectiv un stafilococ, care a fost determinat atât din proba de aliment cât şi de pe mâinile personalului.

Potrivit sursei citate, unitatea respectivă nu a fost autorizată pentru catering, masa a fost servită în altă clădire decât cea unde a fost preparată, iar inspectorii au găsit nenumărate nereguli, condiţiile de igienă nefiind corespunzătoare.

Dr. Tar Gyongyi a precizat că s-a suspendat activitatea restaurantului, până la remediere deficienţelor, şi au fost aplicate şi amenzi, potrivit legii.

Şefa DSP a punctat faptul că nu este normal că elevii bolnavi au fost duşi la spital la mai mult de o zi după ce au debutat simptomele şi a recomandat ca, în astfel de situaţii, pacienţii să se prezinte imediat la spital.

"Toată procedura a avut numeroase nereguli pentru că copiii au fost aduşi (la spital n.r.) foarte târziu faţă de momentul debutului, ei au stat mai mult de o zi, joi au început simptomele, joi şi vineri au fost ţinuţi pe regim, în cantonament şi vineri noaptea, sâmbătă dimineaţa s-a dat alerta şi au fost duşi la spital. Nu e normal când organizezi o tabără şi vezi nişte copii bolnavi să-i ţii până în weekend. Asta e părerea mea şi sfatul meu: să nu se aştepte de la momentul declanşării simptomatologiei până la prezentarea la spital, mai ales când vine weekendul. Nici toate determinările nu se fac în urgenţă, la un spital, se îngreunează şi diagnosticul şi tratamentul. Ei au sperat că se rezolvă spontan, dar asta arată şi neprofesionalismul organizatorilor. Când organizezi un grup de copii, în tabără, cantonament, orice, când vezi că ei prezintă, mai mulţi, aceeaşi simptomatologiei, nu trebuie să aştepţi", a arătat Tar Gyongyi.

Ea a recomandat şi părinţilor care îşi trimit copiii în tabere sau cantonamente să se asigure că unităţile unde vor mânca sau vor locui sunt autorizate sanitar.

Un număr de 14 copii, din Iaşi, aflaţi într-un cantonament de baschet în staţiunea Borsec, au ajuns în weekendul trecut la spitalele din Topliţa şi Miercurea Ciuc, cu simptome de toxiinfecţie alimentară. A doua zi, după ce copiii au început să se simtă bine, au plecat acasă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel