Activele rusești, vizate de Congresul SUA. Instrument financiar puternic pentru finanțarea Ucrainei cu până la 8 miliarde de dolari
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Finanțarea Ucrainei din activele rusești aflate sub jurisdicția Statelor Unite ale Americii este vizată de Congresul SUA.

Congresul SUA se pregătește să ofere președintelui Joe Biden un nou instrument financiar puternic pentru a consolida Ucraina, într-o mișcare care ar putea redefini diplomația economică modernă.

În discuție este o legislație bipartizană aprobată de comisiile Camerei și Senatului care ar permite administrației să confiște aproximativ 5 miliarde până la 8 miliarde de dolari în active suverane rusești aflate sub jurisdicția SUA și să folosească banii pentru a ajuta la finanțarea recuperării Ucrainei. Se așteaptă ca discuțiile privind aceste planuri să se intensifice în săptămânile următoare, pe măsură ce Congresul elaborează un nou proiect de lege privind ajutorul pentru Ucraina.

Instrumente înaintate de republicani

Într-un interviu acordat duminică postului Fox News, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a propus confiscarea activelor rusești ca una dintre ideile pe care republicanii le vor urmări ca răspuns la o solicitare a administrației Biden pentru mai mult ajutor pentru Ucraina. În plus, el a semnalat că republicanii ar putea încerca să ofere o parte din ajutorul pentru Ucraina sub formă de împrumut și se gândesc și la extinderea exporturilor de gaze naturale ale SUA pentru a reduce finanțarea Rusiei în eforturile de război.

Următoarea mișcare a legiuitorilor privind confiscarea activelor rusești este pe cale să stabilească un nou precedent pentru modul în care SUA gestionează viitoarele conflicte geopolitice.

„Când te uiți la rivalii puterii globale trebuie să recunoști că ai o diplomație militară, diplomatică și economică care trebuie coordonată și trebuie să fie eficientă,” a declarat reprezentantul republican French Hill, unul dintre promotorii efortului, într-un interviu. „Pentru mine, aceasta este o parte semnificativă a diplomației economice care depășește adăugarea de nume suplimentare pe o listă de sancțiuni care nu vor fi niciodată sancționate”, a adăugat Hill, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel