Acropolele și Partenonul, iluminate catastrofic de incendii - Foto
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 20 iul 2022, 08:22
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Noi incendii de vegetaţie au izbucnit în apropierea capitalei Greciei, Atena. 

Un astfel de incendiu a izbucnit pe pantele muntelui Penteli, în suburbiile nordice ale Atenei, marţi după-amiază. Rezidenţii din Anthousa şi Drafi au fost evacuaţi pe măsură ce flăcările se apropiau de case. 

Peste 300 de pompieri, printre care şi 28 de români, au luptat ore în şir cu flăcările. 

Focul a izbucnit în zona Daou din Penteli şi s-a extins spre Drafi. Pompierii spun, însă, că zonele rezidenţiale nu sunt încă în pericol, scrie Greek Reporter. 

Incendiul poate fi văzut, însă, din centrul Atenei şi a iluminat Acropolele şi Parthenonul, aşa cum se poate vedea şi în fotografia de mai jos: 

Rezidenţii din zonele Penteli, Nea Penteli, Drafi, Daou, Dioni şi Kallitechnioupoli au primit mesaje de alertă de la 112 prin care li se cerea să respecte instrucţiunile pompierilor. 

Incendiile sunt întreţinute şi de vânturile puternice din zonă, mai arată sursa citată. De altfel, Observatorul Naţional din Atena a fost evacuat, anunţă unul dintre cercetători, deoarece "incendiul de vegetaţie a scăpat de sub control". 

IGSU, anunț despre pompierii români care intervin în Grecia

La data de 15 iulie, cel de-al doilea contingent format din 28 de pompieri a plecat în Grecia pentru schimbarea efectivelor care, în ultimele două săptămâni, au sprijinit autoritățile elene prin activități de monitorizare și stingere a incendiilor de pădure în zone din Nordul Atenei. La scurt timp după instalarea modului, au fost planificate mai multe sesiuni de pregătire și antrenamente, împreună cu omologii eleni, care să asigure gestionarea optimă a intervențiilor din teren.  

Pentru prevenirea evenimentelor care să pună în pericol viața comunităților și familiarizarea cu specificul zonei de intervenție, la solicitarea ofițerului de legătură elen, cei 28 de militari români, cu 3 mașini de stingere, 1 cisternă de mare capacitate, 1 autospecială cu capacitate de trecere mărită și 2 autospeciale de primă intervenție și comandă au efectuat misiuni de monitorizare în regiunea Attica, în jurul Parcului  Național Schinia. 

„La acest moment, colegii noștri intervin la prima misiune de localizare și lichidare a incendiului izbucnit în proximitatea mai multor locuințe din zona Penteli, aflată în Nord-Estul Atenei. Misiunile desfășurate constau în limitarea propagării incendiului spre zonele locuite, precum și menținerea unei linii de protecție între frontul incendiului și zona neafectată. Propagarea incendiului este favorizată de temperaturile care s-au menținut ridicate în ultimele zile, precum și de intensificările puternice ale vântului”, a transmis, marți, IGSU.

În perioada 1 iulie - 1 august 2022, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program pilot de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților elene în gestionarea acestui tip de risc.

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Activarea și operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.

Suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor înregistrate în teren, la solicitarea autorităților elene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Programul de asistenţă este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile elene, după incendiile devastatoare înregistrate anul trecut. Acesta se regăsește în noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei și reunește echipaje operative de stingere din mai multe țări europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?