Data publicării:

Acordul din coaliție pe care Kelemen Hunor l-ar fi vrut scris. A fost un ”gentlemen's agreement”: Semnal prost, nu trebuia să se întâmple

Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Kelemen Hunor, liderul UDMR, își exprimă dezamăgirea cu privire la un acord din coaliția de guvernare, dar care nu a fost scris.

Liderii UDMR sunt dezamăgiţi că Zoltan Nagy-Bege nu a fost reales vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Declaraţia a fost făcută de preşedintele UDMR, vicepremierul Hunor Kelemen. Cu toate acestea, ei nu iau în calcul retragerea de la guvernare. 

”Din păcate, acolo nu am avut o înţelegere scrisă. A fost un gentlemen's agreement acum şase luni de zile, când s-a prelungit mandatul, dar nu am făcut o înţelegere scrisă. E un semnal prost. Nu trebuia să se întâmple, fiindcă, dincolo de aspectul politic, e şi acel aspect profesional. E vorba de un om care a dus greul în această perioadă la ANRE, inclusiv în comunicare, şi care e specialist, nu e om politic. A lucrat în ANRE şi înainte să fie vicepreşedinte, a fost acolo director general” a declarat Kelemen Hunor, conform Rador. 

Parlamentul a votat în urmă cu două zile o nouă conducere a ANRE. Pe cele patru posturi devenite vacante au fost desemnaţi doi reprezentanţi ai PNL şi doi ai PSD, în timp ce UDMR a rămas fără nicio funcţie în fruntea autorităţii.

Ce spunea liderul UDMR despre rotativă

”Înţelegerea din 2021 între PSD şi PNL e o înţelegere care prevede rotaţia primului ministru şi schimbarea la câteva ministere, patru ministere, SGG şi Cancelaria premierului. A fost o înţelegere între ei doi, noi ştiam de această înţelegere, dar cum noi nu suntem parte, fiindcă noi nu dăm premier, atunci nici nu am fost parte la celelalte aspecte ale înţelegerii şi trebuie să rămână aşa. Deci, UDMR, parte a coaliţiei guvernamentale, nu este parte a acestei înţelegeri. Noi susţinem ceea ce au stabilit ei, considerăm că este un lucru convenit, stabilit. (...) Eu cred că în ultima săptămână din mai se poate face acest transfer de la PNL la PSD a funcţiei de prim-ministru, bineînţeles, dacă cineva nu se răzgândeşte sau nu are o altă opţiune", a spus Kelemen Hunor.

"Acest protocol nu vorbeşte nimic de UDMR. Nu este o chestiune de a păstra sau a nu păstra portofoliile, pur şi simplu pe noi acest acord nu ne priveşte. Nu ştiu dacă se va respecta protocolul. Cele mai importante aspecte din înţelegerile scrise, semnate, au fost respectate” a mai declarat liderul UDMR, conform Agerpres. 

Amintim că plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a decis, miercuri, numirea lui George Niculescu în funcţia de preşedinte al Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). El a primit 256 de voturi "pentru" şi 24 "împotrivă". Pentru funcţia de vicepreşedinte al ANRE a fost ales Gabriel Andronache, cu 263 voturi "pentru" şi 6 voturi "împotrivă".

Cele două funcţii vacante de membru în Comitetul de reglementare al ANRE vor fi ocupate de Bumb Sorin - 260 de voturi "pentru" şi 80 "împotrivă" şi Cornelia Sulger - 244 de voturi "pentru" şi 96 împotrivă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel