Acord nuclear. Rusia, o nouă lovitură în relația cu SUA
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Putin
Putin
Rusia şi-a exprimat joi preocuparea că, după ce Statele Unite şi-au anunţat retragerea din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), nu va fi reînnoit nici START, un alt acord pe aceeaşi temă, care va expira în curând, transmite AFP.

Negocierile pentru prelungirea Noului START, semnat în 2011, referitor la reducerea armamentelor nucleare, ar trebui să înceapă anul acesta, a declarat Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de externe.

START (acronim Strategic Arms Reduction Treaty - tratatul de reducere a armamentului strategic) a fost încheiat pe termen de 10 ani, deci va expira în 2021. Comentariile lui Riabkov, citate de TASS şi preluate de Reuters, arată că renegocierea ar putea fi perturbată anul viitor de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite. "De aceea trebuie să facem asta anul acesta", a explicat el.

SUA au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că se retrag din INF, după acuzaţii repetate că Rusia încalcă acest tratat prin care erau interzise rachetele nucleare cu rază medie de acţiune, lansate de la sol. Moscova, care respinge acuzaţiile, a luat ulterior o decizie similară. Ca urmare INF urmează să îşi înceteze valabilitatea în şase luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel