Acord la COP28 pentru renunțarea la combustibilii fosili. Pas istoric pentru sfârșitul „erei petrolului” și combaterea crizei climatice
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Reprezentanții apropape 200 de țări au convenit miercuri, în cadrul summitului climatic COP28, să înceapă reducerea consumului global de combustibili fosili, în încercarea de a evita cele mai grave impacturi ale schimbărilor climatice. Acest acord reprezintă o premieră și marchează treptat sfârșitul erei petrolului, scrie Reuters.

Încheiat în Dubai după două săptămâni de negocieri îndelungate, acest acord are scopul de a transmite un semnal puternic către investitori și factorii de decizie, subliniind unitatea lumii în efortul de a renunța la combustibilii fosili. Oamenii de știință consideră că aceasta reprezintă ultima și cea mai bună speranță pentru a preveni o catastrofă climatică.

"Este prima dată când lumea se unește în jurul unui text atât de clar privind necesitatea tranziției către surse de energie nepoluante", a declarat ministrul norvegian al Afacerilor Externe, Espen Barth Eide, referindu-se la acest acord. "A fost o temă deschisă de mult timp. În cele din urmă, am abordat-o direct."

Peste 100 de țări au făcut presiuni pentru un limbaj ferm în cadrul acordului COP28 pentru a "elimina treptat" utilizarea petrolului, gazelor și cărbunelui, dar s-au confruntat cu o puternică opoziție din partea OPEC, grupul condus de Arabia Saudită, care a argumentat că se pot reduce emisiile fără a evita anumite tipuri de combustibili.

Această confruntare a dus la prelungirea summitului până miercuri.

Odată încheiat acordul, țările sunt responsabile de implementarea acestuia prin politici și investiții la nivel național.

Acordul propus ar solicita în mod specific "tranziția către surse de energie nepoluante în sistemele energetice, într-un mod corect, ordonat și echitabil, pentru a atinge emisii nete zero până în 2050, în concordanță cu descoperirile științifice."

De asemenea, se cere triplarea capacității de energie regenerabilă la nivel global până în 2030, accelerarea eforturilor de reducere a utilizării cărbunelui și implementarea rapidă a tehnologiilor precum captarea și stocarea carbonului, care pot curăța industriile greu de decarbonizat.

Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Președintele COP28: „Am realizat o schimbare de paradigmă care are potențialul de a ne redefini economiile”

Președintele COP28, Sultan al-Jaber, a salutat acordul privind clima aprobat miercuri de aproape 200 de țări drept un „pachet istoric” de măsuri care oferă un „plan robust” pentru a menține obiectivul de 1,5°C la îndemână.

„Am realizat o schimbare de paradigmă care are potențialul de a ne redefini economiile”, a spus el în timpul sesiunii de închidere a summit-ului COP28, la scurt timp după aprobarea acordului.

El a adăugat o notă de precauție pentru națiuni: „Un acord este la fel de bun ca punerea sa în aplicare. Suntem ceea ce facem, nu ceea ce spunem”.

După ce au acceptat acordul propus, reprezentanții țărilor au început să se adune în sala plenară a COP28, unde au adoptat oficial textul.

Reacțiile la text au fost până acum în principal pozitive, cu unele excepții.

Asociația Statelor Insulare Mici (AOSIS), care reprezintă țări disproporționat vulnerabile la schimbările climatice, inclusiv la creșterea nivelului mării, a transmis că propunerea nu este suficient de ambițioasă. Totodată, China a spus că propunerea nu este perfectă și mai mulți delegați au spus că nu a reușit să abordeze finanțele.

Membrii OPEC nu au oferit încă declarații referitoare la importanța propunerii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel