Acord între firma sud-coreeană KHNP și Candu Energy pentru a face o ofertă de modernizare a reactorului 1 de la Cernavodă
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Firma sud-coreeană KHNP se aliază cu Candu Energy pentru a face o ofertă de modernizare a reactorului 1 de la Cernavodă.

Compania Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) a semnat un acord cu grupul canadian Candu Energy Inc., transmite Agerpres. Potrivit firmei sud-coreene, contractul de servicii de inginerie cu Candu are ca scop depunerea unei oferte la licitaţia care va fi organizată pentru modernizarea reactorului 1 de la Cernavodă, informează agenţia Yonhap. KHNP urmează să elaboreze un plan pentru construcţia infrastructurii.

"Prin acest proiect, ne aşteptăm la o consolidare a cooperării între Coreea de Sud şi România în domeniul energiei nucleare", a declarat directorul general de la KHNP, Whang Joo-ho.

Acesta a precizat că firma vrea să își concentreze eforturile pe câştigarea contractului care va fi scos la licitaţie în acest an, după ce a semnat anul trecut un acord de consorţiu tripartit cu grupul canadian Candu Energy şi cel italian Ansaldo Nucleare S.p.A, pentru acelaşi proiect.

Ce prevede proiectul de retehnologizare



Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcţiune în 1996. Aceasta ar fi livrat până în prezent 133 milioane MWh, ceea ce ar reprezenta 9% din consumul naţional, pe o perioadă de 26 de ani. 

Proiectul de retehnologizare a Unităţii 1, iniţiat în 2017, este implementat în trei etape. Faza I  s-a derulat în perioada 2017-2022, iar faza a II-a, începută în februarie 2022, se va desfăşura până în 2026.

Faza a III-a ar urma să se desfășoare în perioada 2027-2029. Aceasta începe cu oprirea Unităţii 1 şi constă în realizarea efectivă a lucrărilor din cadrul Proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 în cadrul instalaţiilor unităţii, precum şi repunerea în funcţiune a acesteia, în vederea exploatării comerciale pentru un nou ciclu de viaţă de 30 de ani, după anul 2029.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel