Accident Spania: Mecanicul trenului a fost pus sub acuzare şi lăsat în libertate
Data publicării:
Autor: florin, Florin Pupăză
WhatsApp
Francisco José Garzon Amo
Francisco José Garzon Amo

Mecanicul trenului care a deraiat miercuri la Santiago de Compostela, provocând 79 de morţi, a fost pus sub acuzare duminică pentru "79 de fapte de omucidere prin imprudenţă" şi lăsat în libertate sub control judiciar, a anunţat tribunalul regional din Galicia (nord-vestul Spaniei).

Francisco José Garzon Amo, 52 de ani, este suspectat de a nu fi frânat la timp în ziua accidentului, în momentul când trenul se afla la o curbă periculoasă unde viteza este limitată la 80 km pe oră, scrie Agerpres.

Audiat timp de aproape două ore de judecătorul Luis Alaez la tribunalul din Santiago de Compostela, mecanicul de tren "a fost pus sub acuzare pentru 79 de fapte de omucidere şi o serie de fapte ce au provocat răniţi, toate comise prin imprudenţă profesională", a anunţat tribunalul într-un comunicat. Francisco José Garzon a fost în schimb lăsat în libertate după ce judecătorul a considerat că nu există niciun "risc de fugă sau distrugere de probe". În schimb, el se va prezenta în fiecare săptămână la tribunal, nu va putea părăsi teritoriul spaniol timp de şase luni fără autorizaţie judiciară şi licenţa sa de mecanic de locomotivă a fost retrasă pentru aceeaşi perioadă, a adăugat tribunalul. Mecanicul a fost interpelat joi în timp ce, uşor rănit, se afla la spital şi a fost plasat în arest "pentru fapte presupuse de omucidere prin imprudenţă". El a sosit duminică la tribunal într-o maşină de poliţie, încătuşat. El este suspectat de a nu fi frânat la timp la intrarea unui tronson unde viteza autorizată este limitată de la 220 la 80 km pe oră. Tocmai în acest loc, într-un viraj periculos, s-a produs accidentul, la 4 km de Santiago de Compostela. Potrivit unei legături radio cu gara chiar înainte de accident, dezvăluită de cotidianul El Pais, Francisco José Garzon, un conductor de tren din 2000 şi mecanic cu experienţă, a recunoscut atunci că se deplasa cu 190 km pe oră în loc de 80. Accidentul a făcut 79 de morţi. 70 de răniţi erau încă spitalizaţi duminică, dintre care 22 în stare gravă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel