Data publicării:
Acad. prof. dr. Irinel Popescu, clarificări privind Algocalminul. De ce nu va fi retras de pe piață / video
În cadrul emisiunii „Academia de Sănătate", de pe DC News, DC Medical și DC News TV, acad. prof. dr. Irinel Popescu a vorbit despre decizia Agenției Europene a Medicamentului (EMA) de a reevalua mai multe medicamente care conțin metamizol, printre care se află și Algocalminul.
În Finlanda, Agenția Medicamentului a emis o alertă în legătură cu mai multe efecte adverse ale Algocalminului, observate la pacienți, printre care scăderea bruscă a numărului de globule albe din sânge. Agenția Română a Medicamentului va participa la această anchetă care va dura până în luna septembrie.
În cadrul emisiunii „Academia de Sănătate”, Val Vâlcu a întrebat despre utilizarea și recomandarea metamizolului (Algocalmin) și eventualele cazuri de leucopenie generate de acest medicament, în contextul investigațiilor autorităților finlandeze asupra acestui subiect.
Prof. dr. Irinel Popescu a subliniat că este dificil de crezut, având în vedere milioanele de pacienți care au folosit Algocalmin de-a lungul timpului. Totuși, a recunoscut importanța avertismentelor și a dat exemplul chinolonelor, antibiotice cu efecte adverse semnificative, care rămân în uz în ciuda problemelor semnalate.
„Ați folosit, ați recomandat poate câteva sute de kilograme de algocalmin, de metamizol. După nimesulid, iată și metamizolul intră sub ochiul scrutător al autorităților finlandeze. Tot finlandezii au împins nimesulidul din farmacii. Ați avut vreun caz de leucopenie generat de metamizol?”, a întrebat Val Vâlcu.
„De-a lungul timpului, profesia mea m-a protejat având de-a face doar cu sala de operație. Aici e inevitabil să nu ne gândim și la interesele farma. La milioanele de pacienți care au folosit Algocalminul, de-a lungul timpului, e destul de greu de crezut că brusc s-a descoperit această posibilitate.
În același timp, nu putem ignora avertismentul pe care ni l-au dat. O să vă dau un exemplu și acolo lucrurile sunt clare. În cazul chinolonelor, care sunt antibiotice foarte larg folosite, efectele adverse sunt atât de marcate și sunt consemnate în toate cărțile, și e plină piața de chinolone. Au pus problema, dar au pus-o degeaba pentru că ele se administrează în continuare la fel ca înainte, aproape.", a spus acad. prof. dr. Irinel Popescu la emisiunea „Academia de Sănătate", de pe DC News, DC Medical și DC News TV.
Ce este leucopenia
Leucopenia este o condiție medicală în care nivelul de leucocite (globule albe) din sânge este anormal de scăzut. Leucocitele sunt celule importante ale sistemului imunitar responsabile pentru combaterea infecțiilor. Când nivelul lor scade sub limita normală, persoana devine mai vulnerabilă la infecții și alte probleme de sănătate.
Leucopenia poate fi cauzată de mai multe motive, inclusiv de infecții virale sau bacteriene severe, expunere la substanțe toxice (de exemplu, medicamente chimioterapice), boli autoimune, afecțiuni genetice, care afectează măduva osoasă sau alte cauze. Diagnosticul și tratamentul leucopeniei depind de cauza subiacentă și de severitatea simptomelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News