Absolvirea primei serii de piloți români de la Centrul F-16 din Borcea. Ambasadorul SUA în România: Încă un exemplu al hotărârii României
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a transmis un mesaj cu prilejul absolvirii primei serii de piloți români de la Centrul European de Instruire F-16.

La ceremonia dedicată absolvirii primei serii de piloţi români instruiţi în cadrul Centrului European de Instruire F-16 de la Borcea a participat ambasadorul Kathleen Kavalec.

În acest context, ambasadorul a îndemnat ca respectivul centru să fie deschis şi militarilor ucraineni.

Aşteptăm cu nerăbdare ca România să deschidă centrul de instruire şi altor aliaţi şi parteneri regionali, în special Ucraina”, a spus diplomatul.

Ea a afirmat că acest centru este remarcabil nu numai pentru că este primul de acest fel din Europa, ci şi pentru că ”este un exemplu tangibil al roadelor parteneriatului şi colaborării dintre aliaţi”.

În acest sens, a amintit că Forţele Aeriene Regale Olandeze au furnizat până în prezent 14 avioane F-16 la Borcea.

Etapă cheie

Acordul cu România de a opera aeronavele olandeze de la o bază românească şi de a desfăşura operaţiuni de instruire în spaţiul aerian românesc a reprezentat o etapă cheie în calea creării unui nou grup de piloţi F-16 instruiţi. Evenimentul de astăzi este încă un exemplu al hotărârii României de a fi lider în apărarea şi securitatea colectivă din regiunea Mării Negre - în acest caz, cu potenţialul de a permite capabilităţi de apărare aer-aer mult peste graniţele ţării, pe măsură ce viitoarele grupe de piloţi sunt instruite şi se alătură aviatorilor NATO”, a punctat ea.

Referitor la absolvenţi, Kavalec a arătat că aceştia au învăţat nu doar cum să opereze un avion de luptă avansat, ci şi cum să-l folosească în formaţii de echipă în timp ce execută tactici de zbor moderne aer-aer şi aer-sol. Potrivit ei, piloţii F-16 din România fac din ţara noastră ”un contributor şi mai important în apărarea spaţiului aerian de pe Flancul estic al NATO”.

Totodată, a amintit de implicarea companiei americane Lockheed Martin în susţinerea centrului de instruire.

Acest centru oferă pregătire de primă clasă pentru întreţinerea aeronavelor şi tot ceea ce este necesar pentru menţinerea unei operaţiuni de zbor de succes”, a mai afirmat diplomatul, conform Agerpres.

România a achiziționat trei aeronave F-16

Remintim că în urmă cu aproximativ o lună, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informa că au aterizat trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei în Baza 71 Aeriană ”General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii.

Sursa citată anterior preciza că aeronavele vor intra în dotarea Escadrilei 48 Vânătoare din cadrul Bazei 71 Aeriană.

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, evidenția că achiziţia a încă 32 de aeronave F-16 de la Guvernului Regatului Norvegiei, care vor echipa încă două escadrile ale Forţelor Aeriene Române, permite finalizarea primei etape a programului ”Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Operaţionalizarea următoarelor două escadrile de aeronave F-16, la Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu, va contribui semnificativ la întărirea securităţii României şi flancului estic al NATO, prin executarea de misiuni de apărare a spaţiului aerian naţional şi aliat cu trei escadrile, de pe trei baze aeriene, prin Serviciul de Luptă Permanent de Poliţie Aeriană”, declara ministrul.

De asemenea, ministrul Tîlvăr a scos în evidență importanţa înfiinţării Centrului European de Instruire F-16 de la Feteşti. Acest centru a sporit semnificativ capacitatea Forţelor Aeriene de a-şi pregăti într-un timp mult mai scurt piloţii care să opereze aceste aeronave.

Citește în continuare aici: România a achiziționat trei aeronave F-16. Ce prevede contractul cu Norvegia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel