Absolvenții Universității din București, cel mai bine plătiți angajați din România
Universitatea din București este prima instituție de învățământ superior comprehensiv din România, după gradul de angajabilitate și veniturile obținute de absolvenți: 17.692 de lei, salariul mediu obținut de absolvenții Facultății de Matematică și Informatică. Totodată, Universitatea din București se situează în primele 200 de universități din lume și singura universitate din România prezentă în topul angajabilității absolvenților.
Conform celor mai recente date corelate între REVISAL și Registrul Matricol Unic (RMU) existente în sistemul de monitorizare a angajabilității absolvenților de învățământ superior (https://angajabilitate.uefiscdi.ro), absolvenții Universității din București au cele mai mari salarii din România, comparativ cu absolvenții celorlalte universități comprehensive românești. Concret, absolvenții UB obțin, la 5 ani de la absolvirea studiilor, un salariu mediu de aproximativ 5.600 de lei.
Mai mult decât atât, în domenii precum Informatică sau Drept, salariile medii obținute de absolvenții Universității din București se ridică la 17.692 de lei și, respectiv, 7.400 de lei. Totodată, Universitatea din București își menține, și anul acesta, poziția de lider printre instituțiile de învățământ superior comprehensiv din România în ceea ce privește gradul de angajabilitate al absolvenților. Astfel, rezultatele clasamentului QS World University Rankings – Sustainability 2023, care poziționează Universitatea din București pe primul loc la nivel național în subdomeniul „Employability & Opportunities”, vin să reconfirme prestigiul de care se bucură Universitatea din București în rândul angajatorilor, aceasta situându-se printre primele 200 de universități din lume în ceea ce privește performanțele obținute de absolvenți. Pentru indicatorul „Alumni Outcomes”, Universitatea din București ocupa, în clasamentul QS Graduate Employability Rankings 2022, locul 191 la nivel mondial.
Universitatea din București este singura universitate românească prezentă în topul realizat de Quacuarelly Symonds – Graduate Employability Rankings 2022, cel mai cunoscut ranking global al universităților în funcție de rezultatele și angajabilitatea absolvenților. În ceea ce privește clasamentul QS – Sustainability 2023, Universitatea din București se situează pe prima poziție la nivel național și în subdomeniile Impact of Education și Sustainable Research.
„Dată fiind multitudinea topurilor și clasificărilor internaționale, uneori relevante, alteori inconsistente, universitățile au din ce în ce mai mult nevoie de criterii valabile și obiective în ceea ce privește procesul de învățare și activitatea academică. Un astfel de criteriu relevant este calitatea absolvenților, de cele mai multe ori măsurabilă în angajabilitatea și nivelul de competitivitate și de salarizare al absolvenților. Piața muncii, fie că ne referim la companii private, fie la zona nonprofit, la cercetători și profesori sau la practicieni de orice fel, este locul competiției impersonale în care sunt angajați și sunt plătiți corespunzător cei mai buni și mai eficienți absolvenți. Din perspectiva noastră, comparația pe domenii a angajabilității și salariilor este singurul clasament ce nu poate fi contestat pentru că măsoară rezultate și nu mijloace”, a remarcat prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București.
Informatica, Dreptul, Psihologia și Științele Educației, catedrele cu cele mai mari salarii
Conform datelor corelate între REVISAL și Registrul Matricol Unic (RMU) existente în sistemul de monitorizare a angajabilității absolvenților de învățământ superior (https://angajabilitate.uefiscdi.ro), dezvoltat pe baza Chestionarului Național privind Angajabilitatea Absolvenților de Învățământ Superior (CNAAIS), Universitatea din București are cel mai bine plătiți absolvenți dintre universitățile comprehensive, cu un salariu mediu de aproximativ 5.600 de lei – mai exact 5.595,5 lei, la 5 ani de la absolvirea studiilor. În topul salariilor obținute de absolvenți, Universitatea din București este urmată de Universitatea de Vest din Timișoara și de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Sistemul de monitorizare a angajabilității absolvenților de învățământ superior (https://angajabilitate.uefiscdi.ro) este gestionat de UEFISCDI.
Dacă la nivelul tuturor domeniilor școlarizate, salariul mediu obținut de absolvenții Universității din București este de aproximativ 5.600 de lei, absolvenții Facultății de Matematică și Informatică au, în medie, un salariu de 17.692 de lei. Salariul maxim înregistrat în Chestionarul Național privind Angajabilitatea Absolvenților de Învățământ Superior de absolvenții Facultății de Matematică și Informatică a UB este de 33.171 de lei.
În ceea ce privește absolvenții Facultății de Drept a UB, salariul mediu obținut de aceștia și declarat în Chestionarul Național privind Angajabilitatea Absolvenților de Învățământ Superior se ridică la 7.400 de lei, în timp ce salariul maxim este de 17.808 lei.
De asemenea, absolvenții Facultății de Psihologie și Științele Educației a UB obțin, conform datelor agregate de UEFISCDI, salarii medii de aproximativ 5.500 – 6.000 de lei: pentru domeniul Psihologie, salariul mediu este de 5.958 de lei, iar cel maxim de 14.529, în timp ce pentru domeniul Științe ale educației, salariul mediu este de 5.667 de lei, iar cel maxim de 10.202 lei.
„Universitatea din București și-a asumat de-a lungul anilor misiunea adaptării procesului de învățare la cerințele și nevoile pieței de muncă. Pornind de la premisa că integrarea rapidă a absolvenților pe piața muncii este principala sarcină pe care o universitate trebuie să o îndeplinească și cea mai importantă datorie față de studenții săi, Universitatea din București a dezvoltat în ultimii ani zona parteneriatelor atât cu diverse companii private, cât și cu organizații nonprofit, asigurând studenților săi oportunități reale și aplicate de practică. Ca atare, nu este o surpriză pentru noi că topul angajabilității și salariilor dovedește că absolvenții noștri reușesc cu prisosință să câștige în multe domenii competiția pentru cele mai bune și mai bine plătite poziții din diverse companii și organizații, aducându-și astfel contribuția la dezvoltarea societății românești”, a adăugat prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News