Ce a făcut Procuratura a doua zi după accidentul aviatic din Apuseni. Rectificare importantă
Procuratura a sunat, la o zi după accidentul aviatic, la Spitalul Elias, ca să ceară fișa postului pentru dr. Valentin Calu și ca să întrebe dacă medicul se afla în timpul programului, ne-a transmis Dr. Dana Safta, directorul medical al Spitalului Elias.
[caption id="attachment_414233" align="aligncenter" width="640"] Dr. Valentin Calu[/caption]Dr. Dana Safta, directorul medical al Spitalului Elias, a dezvăluit că, marți, la o zi după accident, cei de la Procuratură au sunat la Spitalul Elias. Anchetatorii au solicitat fișa postului pentru dr. Calu și au vrut să afle dacă acesta se afla în timpul programului luni, la momentul accidentului.
Rectificarea importantă, care arată cum funcționează statul român
Declarațiile directorului au fost făcute la cald, în momente cu stres emoționant puternic, când colegii și familiile victimelor încă nu își reveniseră din șoc. DC News, la fel ca alte medii care au citat-o, nu au verificat, în cursul serii, când instituțiile statului dorm, cine a sunat la spital să ceară fișa postului și aprobarea pentru deplasarea la Oradea. Ne asumăm această greșeală.
A doua zi, am constat cum s-au petrecut lucrurile. Mesajul știrii rămâne în picioare, povestea arată cum funcționează statul român.
Miercuri, în jurul prânzului, Administrația spitalului Elias a primit un telefon de la Cluj. Directorul, Dana Safta, era în timpul programului operator. Fusese o noapte albă, dar intervențiile trebuie să se desfășoare conform programului. În tensiunea acelor zile, toți așteptau vești despre colegul rănit la torace și coloană, temându-se că în orice moment pot interveni complicații grave. În loc să primească un buletin medical sau să li se ceară sfaturi medicale, li s-a solicitat fișa postului pentru dr. Valentin Calu și o copie după aprobarea de a pleca în misiune. Doreau să știe cine l-a trimis în acel zbor, dacă era în interesul spitalului și dacă așa ceva este acoperit de regulamente.
Cei din Cluj și-au spus numele și au anunțat că sunt de la CSM. Într-o țară în care, zilnic, apar zeci de știri de la Parchet, în care CSM este o vedetă media, în care eroii nu sunt medicii, ci procurorii, cei din spital au crezut că trebuie să trimită actele unor magistrați, că le sunt solicitate de ancheta procurorilor, în Justiție.
Ulterior, s-a lămurit că era vorba despre Centrul de Securitate a Muncii din Cluj, care investighează probușirea avionului ca pe un accident de muncă.
Autoritățile din România sunt ”admirabile”: s-au mișcat în șase ore, când trebuia să ajungă la avion în șase minute, dar au reacționat cu celeritate în ancheta birocratică prin care se stabilește dacă doctorilor li se impută sau nu absența de la program.
Nimic nu a mers bine în efortul de salvare, totul e perfect în cel de controlare și/sau amendare! (Val Vâlcu)
Dr. Valentin Calu, voluntar în programul de transplant
Dr. Calu participă voluntar în programul de transfer de organe, fără să fie remunerat. El are jumătate de normă la Spitalul Elias și jumătate de normă ca profesor la UMF „Carol Davila” din București.
Dr. Valentin Calu este specialist în chirurgie toracică, hepatică şi transplant şi purtător de cuvânt al Spitalului Elias. El este cel care a sunat-o, imediat după prăbuşirea aeronavei, chiar pe directoarea medicală a unităţii, Dana Safta, căreia i-a spus „Ne-am prăbuşit. Sunt întins pe pământ şi abia respir“. Ulterior, a făcut un foc pentru a se încălzi, cu ajutorul obiectelor din bagajul său - papuci, halat, after-shave.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News