Data publicării:

Abandonul școlar, pe masa Ministerului Educației. Care sunt cele două programe demarate

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Profesorul Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a fost invitat în emisiunea DC Edu.

Secretarul de stat a discutat despre Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), care sprijină peste 255.000 de elevi din grupuri vulnerabile prin activități remediale și extrașcolare, inclusiv excursii și tabere. De asemenea, potrivit acestuia, Programul Național "Masă Sănătoasă" oferă o masă caldă pentru 522.000 de elevi din 1.463 de școli, cu extinderea numărului beneficiarilor la 1.000.000 de elevi în viitor.

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar

"Problema abandonului școlar este o altă temă care ne preocupă și pe care o avem în vedere în politicile educaționale pe care le elaborăm. În noul Regulament de organizare și funcționare (n.r., ROFUIP) este definit foarte clar ce înseamnă abandonul școlar.

Venim în sprijinul elevilor din grupuri vulnerabile care sunt predispuși abandonului școlar cu o serie întreagă de proiecte, de programe și măsuri care să reducă această rată de neparticipare la activitățile educaționale, deci practic să reducă abandonul școlar. Aș menționa aici, pe de o parte, Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS), program finanțat tot prin PNRR, un program în care sunt incluse la acest moment peste 2.300 de unități de învățământ și aproximativ 255.000 de beneficiari.

Acest program se adresează elevilor de gimnaziu, iar prin Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar sunt finanțate o serie întreagă de activități, spre cum activități remediale, în primul rând, pentru elevii de gimnaziu, dar și activități extrașcolare — organizarea de excursii, tabere.

Există unități de învățământ din mediul rural unde elevii nu au ieșit niciodată din localitatea în care locuiesc, au mers pentru prima dată la munte sau la mare, dar nu văzuseră marea niciodată. A fost o reală încântare pentru copii. Prin acest program au putut fi finanțate astfel de activități", declară profesorul Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației.

Programul Național "Masă Sănătoasă"

Totodată, sunt finanțate activități cu privire la asigurarea unui suport alimentar, deci majoritatea școlilor care sunt incluse în PNRAS asigură copiilor o masă caldă. Pe lângă PNRAS, vorbim de un nou program — Programul Național Masă Sănătoasă —, program prevăzut de noua lege a învățământului preuniversitar, program care practic a preluat programul-pilot Masă Caldă. La acest moment, legea prevede o generalizare în timp a acestui program și includerea în program a cel puțin 1 milion de beneficiari.

La acest moment, în acest an școlar, sunt incluse în Programul Național Masă Sănătoasă 1463 de unități de învățământ și aproximativ 522.000 de elevi care beneficiază de o masă sănătoasă. Programul este finanțat de Guvernul României prin autoritățile publice locale și este aprobat pe an calendaristic.

La acest moment, lucrăm la actualizarea indicatorilor cu privire la numărul de beneficiari din noul an școlar, pentru că programul a fost aprobat anul școlar trecut pe un (n.r. anumit) număr de elevi care figurau în evidență, iar la acest moment trebuie să actualizăm datele și să vedem care sunt efectivele de elevi din noul an școlar după data de 9 septembrie — practic data reluării cursurilor.

Bineînțeles că vom lucra și la elaborarea listelor pentru anul 2025 în ceea ce privește aplicarea programului. Cu toții ne dorim extinderea acestui program, așa cum prevede legea în viitor, pentru a ajunge la cel puțin un milion de beneficiari. Am reușit din prima etapă să acoperim 522.000 beneficiari prin acest program", adaugă secretarul de stat.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel