Data publicării:

"A umbla cu cioara vopsită", de unde vine expresia

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Ai auzit destul de des expresia asta, dar ştii originea ei?

“A umbla cu cioara vopsită” este una dintre acele expresii colocviale româneşti care dau savoare şi sună bine atunci când sunt incluse în discurs. Cu siguranţă, bănuieşti că înseamnă să umbli cu minciuna, cu lucruri false, cu vorbe neadevărate, dar ştii de unde vine vorba asta?

Ei bine, sensul expresiei “a umbla cu cioara vopsită”, aşa cum este precizat în “Dicţionarul Explicativ al Limbii Române” (DEX), este “a fi necinstit / incorect; a minți”. Prin urmare, sensul expresiei este legat de faptul că cineva încearcă să mascheze un adevăr, să îmbrace realitatea într-o altă formă sau să-şi ascundă intenţiile şi acțiunile printr-un comportament fals. Este o aluzie la ipocrizie prin comparaţie cu situaţia în care cineva ar încerca să vopsească o cioară într-o altă culoare, pentru a o face să pară altfel decât e de fapt, o altă pasăre.

Originea expresiei se află, desigur, în limbajul popular, dar nu se poate spune cu exactitate ce situaţie anume a generat acest tip de mesaj metaforic. Unii lingvişti spun că, în timpurile mai vechi, în anumite comunităţi rurale, exista obiceiul ca unii oameni să meargă din casă în casă, cu o cioară împăiată, vopsită, în timp ce cântau şi dansau – un fel de saltimbanci (actori de circ). Din această “înşelăciune” (a pretinde că cioara este altceva decât o cioară) ar fi derivat sensul de a prezenta o situaţie ca fiind altceva decât este.

Expresia poate fi utilizată, aşadar, pentru a avertiza asupra pericolului de a fi înșelat, dus cu vorba, dus cu preşul, manipulat de cineva care încearcă să-și ascundă intențiile reale. În contextul relațiilor interpersonale sau profesionale, expresia atrage atenția asupra necesității de a fi precauți în raport cu acțiunile și intențiile celorlalţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel