Data actualizării:
Data publicării:

"Așteptăm să mai moară cineva?". Proiect de lege: Medicii, egali cu polițiștii și jandarmii

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Doctorul și deputatul Tudor Ciuhodaru cere Parlamentului o nouă încadrare juridică pentru a-i descuraja pe cei care agresează personalul medical aflat în misiune. 

Medicul primar urgențe se revoltă și se întreabă: "Așteptăm să mai moară cineva?". El vine cu un proiect de lege prin care dorește ca agresarea personalului medical să fie încadrată la ultraj, așa cum se întâmplă în cazul jandarmilor și polițiștilor. Deputatul vrea ca  persoanele care agresează personalul medical să nu aibă posibilitatea de reducere a pedepsei sau suspendare a ei. Parlamentul mai propune asigurare pe viață pentru personalul medical traumatizat. 

Cazuri în care personalul medical în misiune a fost agresat și chiar ucis

"Cazul echipei medicale de la Bradu ameninţată cu pistolul în timp ce încerca să resusciteze o pacientă de 70 de ani nu este singular. O astfel de situaţie se poate repeta oricând. De-a lungul timpului m-am confruntat în UPU cu zeci de situaţii similare. Ele au devenit un subiect uzual de breaking news dar şi coșmarul ce-l trăiesc colegii mei din Unităţile de Primire a Urgenţelor şi de la Salvare, puşi să plătească chiar cu propria integritate fizică condiţiile improprii în care se desfăşoră actul medical. Cazurile acestea au devenit atât de numeroase încât puţini îşi mai amintesc de doctorul Dan Velcelean, din localitatea timişeană Variaş, ucis pe 13 iulie 2008 cu un cutit de bucătărie de ruda unui pacient", a motivat deputatul Tudor Ciuhodaru, într-un comunicat de presă remis dcnews.ro. Medicul primar urgențe adaugă: "Motivele acestei legi sunt clare. Pe de o parte din ce în ce mai mulţi dintre cei care încearcă să salveze vieţi sunt agresaţi, umiliţi, înjunghiaţi, bătuţi, de multe ori chiar de către cei cărora le salvează viaţa iar pe de alta parte aşa zisele sisteme în care s-au investit sute de mii de euro sunt bune doar pentru numărarea victimelor".

[citeste si]

Tudor Ciuhodaru este de părere că sancțiunile aspre ar putea împiediva actele de violențe împotriva personalului medical aflat în misiune. "Prin noul meu proiect de lege ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva persnalului medical aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii va fi încadrată la ultraj, similar celor celor comise asupra unui poliţist sau jandarm".

Ce se modifică

Concret, Alineatul (4) al articolului 257, din Legea nr. 286/2009 privind Cod Penal, publicată în Monitorul Oficial nr. 510 din 24 iulie 2009, se modifică şi se completează după cum urmează: (4) Faptele prevăzute în alin. (1)-(3), comise asupra unui poliţist, jandarm sau asupra personalului medical, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel