A oprit ambulanţa ca să culeagă flori de soc
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
captură video
captură video
O angajată a Ambulanţei Bihor a fost filmată când culegea flori de soc, cu pacientul în maşină. Alt ambulanţier a fost surprins la cumpărături, în timpul serviciului.  

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bihor a deschis două anchete interne după ce conducerea instituţiei a primit două filmări care arată cum un echipajul de pe ambulanţă a mers la cumpărături în timp ce transporta un pacient, dar şi cum o asistentă a oprit ambulanţa pe marginea unui drum pentru a culege flori de soc.

„Echipajul a preluat un pacient din Derna şi s-a decis că trebuia transferat la Oradea. Asistenta a cerut însă şoferului să oprească pe drum ca să culeagă flori de soc”, a explicat BIHOREANULUI Marin Mierluţ. În filmare se vede cum soţia pacientului a coborât la rându-i din maşină şi discuta cu asistenta. „Se observă că era îngrijorată. Cel mai probabil, această stare de îngrijorare i-a fost creată de faptul că deşi soţul său se afla în autospeciala SAJ Bihor, care avea semnalele lumioase în funcţiune, doamna Pop Simona Andrea (n.r. – asistenta) a preferat să-şi prioritizeze nevoile personale faţă de transportarea pacientului într-un termen cât mai scurt la unitatea medicală”, se arată în sesizarea trimisă de Mierluţ conducerii SAJ Bihor şi Ministerului Sănătăţii. Femeia este recidivistă, în 2019 fiind filmată în timp ce fuma în salvarea aflată în misiune, potrivit Bihoreanul.

Un alt fost şofer al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor de la substaţia Marghita, concediat în 2020 pentru că în timpul serviciului părăsise postul pentru a-şi duce maşina personală la o spălătorie auto, şi-a reclamat la conducerea SAJ Bihor şi la Ministerul Sănătăţii doi foşti colegi, filmaţi în situaţii incompatibile cu îndatoririle profesionale. Înregistrarea trimisă de fostul ambulanţier, realizată în 18 iunie, îl are ca protagonist pe un şofer al staţiei din Marghita, Ioan Filip, care în acea zi a oprit salvarea în parcarea unui supermarket din oraş, „pentru cumpărături”, tot în timp ce avea un pacient în maşină. „Filip Ioan, în timp ce se afla în cadrul programului de muncă, se plimba nestingherit prin oraşul Marghita, cu plasa de cumpărături în mână”, se arată în sesizare. Conform acesteia, „numita Pop Simona, în intervalul de timp în care ambulanţierul îşi făcea cumpărăturile, a preferat să stea în curtea staţiei de ambulanţă şi să fumeze, în tot acest timp pacientul aşteptând să fie transferat spre o unitate medicală din municipiul Oradea”.

Criză de asistenți medicali în România

Avem în jur de 160 de mii de asistenți medicali în toată țara, iar pentru o îngrijire de calitate a tuturor bolnavilor ar trebui ca numărul lor să fie triplu. Criza se resimte cel mai acut în mediul rural, acolo unde nu există nici medici. Iar situația va deveni mai grea în următorii ani, pentru că deja populația de plus de 65 de ani deja o depășește pe cea tânără, de până în 14 ani. Specialiștii atrag atenția că situaţia asistenţei medicale din România a intrat într-o zonă de risc sanitar, mai ales că populația îmbătrânește. Categoria cea mai numeroasă este cea cu vârste între 50 și 54 de ani, cea care în zece ani va ieși la pensie. Ultimul raport Eurostat arată că România are în continuare deficit de personal medical. Avem 3,2 doctori practicanți la 1000 de locuitori, media europeană fiind este de 3,9 şi 7,5 asistenţi medicali la 1 000 de locuitori, cu o medie europeană de 8,4.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel