Data actualizării:
Data publicării:

A murit Sandra Day O'Connor, prima femeie numită în Curtea Supremă a SUA. ”O sursă de inspirație pentru femeile din întreaga țară și din lume”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: captura video Twitter
FOTO: captura video Twitter
Fosta judecătoare americană Sandra Day O'Connor, prima femeie numită în Curtea Supremă a SUA, a murit la 93 de ani.

Fosta judecătoare americană Sandra Day O'Connor, prima femeie numită în Curtea Supremă a SUA și considerată una dintre vocile moderate din cadrul acestei instanțe, a decedat vineri la vârsta de 93 de ani, transmite France Presse, citat de Agerpres.

O conservatoare moderată, Sandra Day O'Connor a fost numită în instanţa supremă de către fostul președinte american Ronald Reagan în anul 1981. Deși fusese numită pe viaţă, ea a demisionat în anul 2006 pentru a-şi îngriji soțul John O'Connor, bolnav de Alzheimer și care a decedat trei ani mai târziu. Ea însăși a anunțat apoi în 2018 că părăsește viaţa publică pentru a se îngriji de ”demență, probabil boala Alzheimer”.

Prin abordările sale centriste, cât timp a fost membră a Curții Supreme ea a înclinat deseori balanța în verdicte decisive, cum a fost menținerea hotărârii din cazul 'Roe v. Wade' din anul 1973 care a recunoscut dreptul la avort și legaliza la nivel național întreruperile de sarcină.

Sandra O'Connor a fost în acest caz de partea judecătorilor progresiști împotriva celor conservatori. Jurisprudența din cazul 'Roe v. Wade' a fost în cele din urmă anulată în iunie 2022 de către actuala Curtea Supremă cu majoritate conservatoare.

Într-un alt caz, Sandra O'Connor s-a alăturat majorității conservatoare din Curtea Supremă, blocând astfel în anul 2000 renumărarea voturilor în statul Florida la alegerile prezidențiale, ceea ce i-a permis republicanului George W. Bush să câștige scrutinul în fața democratului Al Gore.

Mesaje emoționante pe rețelele de socializare

Anunțul morții Sandrei Day O'Connor nu a rămas fără ”ecouri” în social media.

”Astăzi, America plânge pierderea Justiției (n.r. Justice) Sandra Day O'Connor: o slujitoare publică pionieră, o icoană pentru mamele care lucrează și o sursă de inspirație pentru femeile din întreaga țară și din lume. Trecerea ei în neființă reprezintă o pierdere imensă pentru națiunea noastră”, a scris democrata Nancy Pelosi, al treilea om în statul american, pe platforma X (fosta rețea Twitter).

 

”Astăzi, o legendă, Sandra Day O'Connor, prima femeie membră a Curții Supreme, a trecut în neființă. Am avut onoarea să lucrez cu ea în domeniul bolii Alzheimer, unde a fost o susținătoare puternică. A spart atât de multe bariere. Era inteligentă, puternică, hotărâtă, o femeie care dărâma bariere și deschidea uși.

Pentru mine, a fost un model de urmat și o sursă de inspirație. Era o soție și mamă devotată. În ultima noastră conversație, m-a întrebat: "Ce faci nou, ce faci diferit?" Ea continua să mă îndemne să fac mai mult, să lucrez mai mult, să sparg mai multe bariere. Mulțumesc, Doamna Justiție O'Connor, pentru că ai deschis calea în atât de multe feluri!”, a scris Maria Shriver pe platforma X (fosta rețea Twitter).

Citește și: A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației mondiale și arhitectul politicilor SUA privind URSS și China în timpul Războiului Rece

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel