A murit primul președinte al Ucrainei. Leonid Kravciuk a semnat tratatul de destrămare a URSS
Leonid Kravciuk, primul președinte al Ucrainei, a murit la vârsta de 88 de ani.
Primul preşedinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, a murit la vârsta de 88 de ani, transmite presa ucraineană, citată de MOLDPRES.
A fost președinte din 5 septembrie 1991 până la demisia sa la 19 iulie 1994. Între anii 1994 și 2006 a fost deputat în Rada Supremă a Ucrainei.
La 8 decembrie 1991, preşedinţii Rusiei, Belarusului şi Ucrainei sovietice, Boris Elţin, Stanislav Şuşkevici şi Leonid Kravciuk, au semnat un tratat privind destrămarea URSS, forţându-l pe Mihail Gobarciov să demisioneze, ceea ce a însemnat practic moartea puterii sovietice.
Pe 4 mai, a decedat și primul preşedinte al Belarusului independent, Stanislav Şuşkevici, la vârsta de 87 de ani. Conform mai multor media, el a murit după ce a fost extrem de slăbit de COVID-19, de care s-a îmbolnăvit în martie, conform Deschide.
Cel puțin 3.000 de persoane au murit în Ucraina din cauza lipsei de tratamente
Cel puțin 3.000 de persoane au murit în Ucraina de la invazia Rusiei, deoarece nu au avut acces la tratamente pentru boli cronice, susține șeful biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)
Până în prezent, OMS a documentat aproximativ 200 de atacuri în Ucraina asupra unităților de sănătate, iar puține spitale funcționează în prezent, a declarat Hans Kluge la o reuniune regională a celor 53 de state membre ale OMS.
„40% dintre gospodării au cel puțin un membru care are nevoie de un tratament pe care nu îl mai găsește, ceea ce duce la un număr estimat de cel puțin 3.000 de decese premature", a spus el, menționând boli precum HIV/SIDA și cancerul, transmite Reuters, notează Mediafax. Matilda Bogner, șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor pentru Ucraina, a declarat marți că rata mortalității a crescut din cauza lipsei de acces la tratamente.
„Dreptul la sănătate a fost grav afectat în întreaga țară", a spus ea. Spre exemplu, într-un subsol înghesuit al unei școli din Iahidne, zece persoane în vârstă au murit pentru că nu era sigur să părăsească adăpostul, a declarat ea.
Oficialii OMS au declarat, săptămâna trecută, că strâng dovezi pentru o posibilă investigație privind crimele de război în cazul atacurilor pe care spune că le-a documentat din partea Rusiei (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News