Urmărește emisiunea live
A murit Marin Deboveanu, amiralul cinematografiei româneşti. Numele său, strâns legat de nava Speranţa şi de filmul Toate Pânzele Sus
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Academia Navala Mircea cel Bătrân
Facebook Academia Navala Mircea cel Bătrân
Marin Deboveanu, contraamiral în rezervă, cunoscut drept amiralul cinematografiei româneşti, a murit la vârsta de 89 de ani.

Deși a avut un parcurs sinuos în carieră, a urcat consecvent treptele ierarhiei militare, de la gradul de locotenent, obținut la 23 august 1955 la cel de contraamiral de flotilă, conferit în anul 2008, la împlinirea vârstei de 75 de ani, de președintele Traian Băsescu, scrie Ziua de Constanţa.

În scurta carieră militară, acesta a fost comandant al vedetei de siguranţă 1 din Grupul 465 Vedete de Siguranţă la Flotila de Dunăre Giurgiu (1955), şef Secţie Mine la Atelierul F 44 Mine-Dragaj la Spatele Comandamentului Forțelor Maritime Militare (1955-1956), comandant al vedetei torpiloare 2 din Secţia I a Grupului 2 Nave Torpiloare din Divizionul 319 Vedete Torpiloare al Bazei 268 Maritime (1956), ofiţer cu asigurarea materială la Raionul 781 Hidrografic din Baza 230 Nave Fluviale (1956-1957), respectiv comandant pluton 3 specialişti servicii la Şcoala de Specialităţi şi Cartnici Tulcea (1957).

După ce a plecat din Marina Militară, a activat ca recuziter, regizor tehnic, secretar de platou, comandant al goeletei Speranţa între 1958 şi 1974, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti. Acesta a fost şi comandant al navei de agrement Speranţa, între 1970 şi 1975. 

În filmele "Răpirea fecioarelor" şi "Răzbunarea haiducilor", produse de Studioul Cinematografic Bucureşti, a condus două nave la construcţia cărora a participat prin proiectare şi coordonare. Navele au fost construite de Şantierul Naval din Tulcea. 

A proiectat şi construit goeleta din "Toate pânzele sus"

În 1970, a adus la viaţă goeleta Ghost, descrisă de Jack London în romanul Vasul Fantomă. Cu această goeletă, s-au realizată în coproducţie româno-germană filmele: Fiul Soarelui, Joe printre piraţi, Piraţii din Pacific, Doi ani de vacanţă. 

Ulterior, în 1974, a transformat nava în goeleta "Speranţa", iar SCB a realizat "Toate pânzele sus".

A revenit în serviciul activ

La solicitarea contraamiralului Sebastian Ulmeanu, comandantul Marinei Militare din perioada 1973-1979 și la insistența viceamiralului Gheorghe Sandu, pe atunci șef al Secției Marină în Direcția Operații a Marelui Stat Major, la 9 octombrie 1975 părăsește comanda ,,Speranței”, fiind rechemat în cadrele active, mai arată sursa citată.

Astfel, a fost detaşat între 1978 şi 1985 la Întreprinderea de Exploatare a Flotei maritime Navrom Constanţa, a fost căpitan de rang 3 şi secund pe mineralierul Bicaz şi tancul petrolier Oltenia, dar şi comandant pe navele Tulcea, Teleorman, Făgăraş, Focşani şi Hagieni. Cu acestea, a făcut mai multe curse în Marea Mediterană, dar şi în Oceanul Atlantic, Pacific, Indian. 

A fost trecut în rezervă pe 10 iulie 1992, dar şi-a continuat activitatea în cadrul Academiei Navale Mircea cel Bătrân, în calitate de comandant al Navei Albatros. Acest fost cargou de mărfuri generale a fost transformat în navă şcoală chiar după planurile sale pentru instruirea cadeţilor. În paralel, a desfășurat și o prestigioasă activitate științifică, concretizată în elaborarea unui valoros și consistent „Tratat de manevra navei”, editat în patru volume, în perioada 1999-2003.

Amiralul cinematografiei româneşti a fost înmormântat luni, 10 octombrie, în Cimitirul Străuleşti 1 din Capitală. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel