A murit generalul Marin Dragnea, preşedintele fondator al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război. Rămas bun, veterane!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Generalul Marin Dragnea, veteran de război, a murit la vârsta de 96 de ani.

'S-a stins din viaţă veteranul Marin Dragnea. Generalul Marin Dragnea a luptat sub drapelul României din prima şi până în ultima zi a celui de-Al Doilea Război Mondial şi a slujit Armata României aproape 50 de ani. La numai 12 ani a devenit copil de trupă, iar la 18 ani, în 1941, a plecat voluntar pe front cu o unitate de cavalerie. A participat, timp de 4 ani, la luptele crâncene atât din Campania de Est, cât şi din cea de Vest.

Rămas bun, veterane! Respect!' - este mesajul postat joi dimineaţa, pe Facebook, de Ministerul Apărării Naţionale. Preşedinte fondator al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, generalul Marin Dragnea s-a născut pe 30 mai 1923, în comuna Siliştea - Gumeşti.

Rănit la Stalingrad


Conform blogului armataromaniei.ro, general Dragnea fost rănit la Stalingrad, fiind salvat de calul său, Mugurel, iar în decembrie 1942 a fost luat prizonier la Stalingrad. În timpul bătăliei pentru eliberarea Oradiei Mari a suferit a doua rănire gravă, la braţul stâng, pe care era să îl piardă, rămânând cu un grad de invaliditate din acest motiv. Distinsul veteran a absolvit în anul 1943 Şcoala de Ofiţeri de Infanterie, iar după război Şcoala Superioară de Război (1952) şi Academia Superioară de Comandă şi Stat Major (1954).

A slujit Armata României aproape 50 de ani


'Generalul Marin Dragnea a slujit Armata României aproape 50 de ani, în multe garnizoane din ţară şi poartă cu mândrie 10 ordine de război româneşti, germane, ruseşti, cehoslovace, pentru fapte de vitejie în cel de-Al Doilea Război Mondial. După revoluţia din 1989, generalul a fost decorat cu ordine pentru merite deosebite de statul român, ceh, slovac, rus, francez, croat. De asemenea, pentru faptele de vitejie pe câmpul de luptă a fost decorat cu Steaua României, Coroana României, Virtutea Militară şi Bărbăţie şi Credinţă', precizează sursa citată.

Pe 27 decembrie 1989, a fondat Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, al cărei preşedinte a fost până în prezent. Generalul Marin Dragnea s-a născut pe 30 mai 1923, în comuna Siliştea - Gumeşti (Teleorman), potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel