Urmărește emisiunea live
A fost redescoperită o specie despre care se credea că a dispărut la erupția vulcanului Pinatubo
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
A fost redescoperită o specie despre care se credea că a dispărut la erupția vulcanului Pinatubo / Sursă foto: Pixbay
A fost redescoperită o specie despre care se credea că a dispărut la erupția vulcanului Pinatubo / Sursă foto: Pixbay
În iunie 1991, muntele Pinatubo, un vârf vulcanic de pe insula Luzon, a erupt. A fost a doua cea mai puternică erupție vulcanică din secolul al XX-lea. Atunci, s-a crezut că o anumită specie de șoarece a dispărut.

În iunie 1991, muntele Pinatubo din Filipine a erupt și a declanșat alunecări de teren și emisii de cenușă care au continuat timp de mai multe luni. 800 de oameni și-au pierdut viața, iar pădurile luxuriante care acopereau muntele înainte de erupție au fost distruse sau grav avariate. În ultimii ani, oamenii de știință s-au întors în regiune pentru a studia populațiile de mamifere supraviețuitoare, iar într-o nouă lucrare în Jurnalul Filipin de Științe, echipa a anunțat redescoperirea unei specii de șoareci despre care se credea că a dispărut.

Cu toate acestea, sondajul Pinatubo a produs câteva rezultate foarte surprinzătoare, au fost documentate un total de 17 specii, inclusiv opt lilieci, șapte rozătoare (cinci specii native și două specii non-native) și chiar două mamifere mari (porc și cerb sălbatic). Contrar așteptărilor, șobolanii non-nativi nu erau deloc obișnuiți și erau limitați la zonele din apropierea terenurilor de cultură Aeta unde astfel de dăunători agricoli sunt adesea cei mai abundenți. 

O specie a fost redescoperită

Cea mai surprinzătoare dintre toate, cea mai abundentă specie, copleșitor, a fost Apomys sacobianus. Departe de a fi distrusă de erupție, această specie prospera în acest peisaj foarte tulburat, împreună cu alte specii native, care au, de asemenea, o toleranță ridicată la perturbare. „De ceva timp, știm că multe dintre mamiferele mici din Filipine pot tolera perturbarea habitatului, atât naturală, cât și cauzată de om”, spune Eric Rickart, curator de animale vertebrate la Muzeul de Istorie Naturală din Utah, informează Phys.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel