A fost găsită prima bucată din asteroidul care a căzut pe Pământ / foto
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 16 feb 2023, 23:07
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
A fost descoperită prima rocă meteorică de la asteroidul care a căzut în nordul Franței în noaptea de 12 spre 13 februarie.

Echipa Fripon/Vigie-Ciel, ajutată de pasionați de meteoriți și astronomie, a început pe 15 februarie recuperarea meteoriților în Normandia, între Dieppe și Doudeville, în speranța de a recupera câteva bucăți de meteoriți care ar putea fi legate de intrarea în atmosferă a asteroidului CX1 2023, pe 13 februarie. 

Zona monitorizată de cădere a meteoritului s-a bazat pe traiectoria descrisă de Peter Jenniskens (Institutul SETI), Denis Vida (UWO, Canada) și Hadrien Devillepoix (DFN – Australia) pe videoclipuri și fotografii de amatori, combinate cu înregistrări FRIPON.

La câteva ore după ce au început să caute bucăți de la CX1 2023, la sfârșitul după-amiezii, pe un câmp a fost găsită o bucată de rocă neagră. După analiză, s-a confirmat că este un meteorit, cel mai probabil provenit chiar de la asteroidul CX1, scrie IMO.

Reamintim că un mic asteroid a intrat în atmosfera Pământului și a luminat cerul deasupra Canalului Mânecii. Meteoroidul de 1 metru a fost văzut în noaptea de 12 spre 13 februarie 2023. De asemenea, acesta a fost printre puținii asteroizi preziși, Valentin Grigore, președintele SARM, fiind unul dintre cei care au publicat posibilitatea ca un asteroid să cadă în nordul Franței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?