Data publicării:

A fost dezvăluită "cea mai poluată" capitală din lume

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Un raport privind cele mai poluate orașe din lume, realizat de IQAir, un grup de monitorizare a calității aerului cu sediul în Elveția, a constatat că nouă dintre primele 10 orașe se află în India.  

Delhi a fost clasat pe locul al treilea în topul celor mai poluate orașe și pe locul unu în topul celor mai poluate capitale, cu o concentrație medie anuală de particule fine (PM 2,5) de 102,1 micrograme pe metru cub.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că țările ar trebui să vizeze o concentrație medie de particule fine (PM2,5) de 5 micrograme pe metru cub. 

Potrivit acesteia, expunerea la poluarea cu particule este legată de astm, cancer, boli pulmonare, accidente vasculare cerebrale și alte boli. De asemenea, menționează că PM2,5 poate acoperi mai ușor plămânii și chiar pătrunde în fluxul sanguin.

Delhi se confruntă cu o calitate slabă a aerului pe tot parcursul anului, dar iarna este, de obicei, perioada în care aceasta este cea mai gravă. Școlile și colegiile au fost închise timp de mai multe zile la sfârșitul anului trecut din cauza aerului toxic.

În noiembrie, New Delhi a introdus restricții privind numărul de mașini pe șosele pentru a reduce poluarea aerului. Totuși, poluarea a cuprins orașele din India, Pakistan și Bangladesh câteva zile mai târziu, iar în unele zone întreprinderile și școlile au fost forțate să închidă.

"Este ca o epidemie aici"

Neville Lazarus, de la Delhi, a declarat joi, la Sky News, că "este ca o epidemie aici". Tot el a decoperit de la activiști că poluarea este a cincea cauză de deces în India.

El a precizat că un raport al British Medical Journal a constatat că, pe cap de locuitor, în India se înregistrează 2,18 milioane de decese pe an din cauza poluării aerului.

"Cifrele sunt pur și simplu masive. Aproape 30.000 de decese într-un an - 80 de persoane din Delhi mor [în fiecare zi] din cauza poluării aerului", a spus el.

"Așadar, este foarte îngrijorător și are un efect negativ asupra economiei: Aproape 4% din PIB este cheltuit pentru îngrijirea sănătății direct legată de poluarea aerului pentru familii. O boală le împinge în sărăcie. Dar ceea ce este îngrijorător în acest raport este faptul că am văzut poluarea aerului provenind din orașele de nivelul doi, orașele mai mici, un oraș de nedescris, cum ar fi Begusarai, în nordul statului", spune acesta.

Raportul IQAir susținea că Begusarai, în statul indian Bihar, era cel mai poluat oraș din lume, cu o concentrație medie anuală de PM2,5 de 118,9 micrograme pe metru cub, conform Sky News. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel