A fost descoperit un nou Moai pe Insula Paştelui. "Nicio fiinţă umană nu ar fi putut să lase statuia acolo"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Diego Gonzalez, Pexels
Fotografie de la Diego Gonzalez, Pexels
O nouă statuie caracteristică Insulei Paştelui, numită generic Moai, a fost descoperită.

Un nou moai, statuile caracteristice Insulei Paştelui, a fost descoperit într-o lagună secată dintr-un crater vulcanic de pe acest teritoriu chilian din Oceanul Pacific, a anunţat comunitatea indigenă care administrează parcul naţional al insulei, potrivit AFP.

"Este o descoperire cu adevărat unică, deoarece este pentru prima dată când un moai a fost găsit în interiorul lacului craterului Rano Raraku", a declarat într-un comunicat comunitatea Ma'u Henua, care administrează Parcul Naţional Rapa Nui, unde se află vulcanul, adăugând că această descoperire ar putea deschide noi perspective asupra istoriei insulei.

Moai-ul a fost descoperit la 21 februarie de o echipă de oameni de ştiinţă de la trei universităţi chiliene care colaborează cu Corporaţia Naţională Forestieră (Conaf) la recuperarea unei zone umede situate în Rano Raraku, care a fost afectat de un incendiu în octombrie anul trecut.

"Nicio fiinţă umană nu ar fi putut să lase statuia acolo"



"Acest moai se află în centrul unei lagune care a început să sece în 2018, a explicat pentru AFP Ninoska Avareipua Huki Cuadros, directoarea comunităţii indigene Ma'u Henua.

"Ceea ce este interesant este că, cel puţin în ultimii 200 sau 300 de ani, laguna a avut o adâncime de trei metri, deci nicio fiinţă umană nu ar fi putut lăsa acest moai acolo", a subliniat cea care este şi şefa Conaf pe această insulă cunoscută şi sub numele de Rapa Nui.

Moa-iul de 1,60 metri a fost găsit întins pe o parte, "cu un corp întreg şi trăsături recognoscibile, dar nu clar definite", a indicat comunitatea Ma'u Henua, care susţine că se află "în căutare de finanţare pentru a efectua un studiu aprofundat al acestei descoperiri".

Situată în mijlocul Oceanului Pacific, la 3.500 km de coastele chiliene, Insula Paştelui este celebră în întreaga lume pentru megaliţii săi impresionanţi de origine misterioasă, incluşi în Patrimoniului Mondial UNESCO. Unele statui pot atinge o înălţime de 20 de metri şi cântări până la 80 de tone, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel