Până la 100 de „incidente suspecte” în Europa pot fi atribuite Rusiei, a declarat ministrul ceh
Ministrul ceh de externe afirmă că Europa „trebuie să transmită un semnal clar Moscovei că acest lucru nu va fi tolerat”.
Un diplomat european de rang înalt a declarat că până la 100 de „incidente suspecte” din Europa din acest an ar putea fi atribuite Rusiei, în contextul în care oficialii occidentali încearcă să răspundă presupuselor acte de sabotaj rusești.
Înaintea unei întâlniri cu omologii săi din NATO, ministrul de externe al Cehiei, Jan Lipavský, a subliniat că Europa „trebuie să trimită un semnal clar Moscovei că astfel de acțiuni nu vor fi tolerate”.
Incidente suspecte în Europa
„Anul acesta au avut loc 500 de incidente suspecte în Europa. Până la 100 dintre ele pot fi atribuite atacurilor hibride, spionajului sau operațiunilor de influență rusești”, a declarat Lipavský pentru presă.
În ultimii ani, națiunile europene s-au confruntat cu o serie de incidente, inclusiv atacuri cibernetice, incendieri, dispozitive explozive, acte de sabotaj și chiar comploturi de asasinat. Potrivit oficialilor din domeniul securității, scopul acestor acțiuni este de a provoca haos, de a intensifica tensiunile sociale în rândul aliaților Ucrainei și de a perturba aprovizionarea militară către Kiev.
Îngrijorările din Europa privind posibilele atacuri hibride rusești s-au intensificat după ce Occidentul a aprobat utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune americane și britanice în lovituri efectuate pe teritoriul Rusiei.
Mark Rutte, noul secretar general al NATO, a avertizat luna trecută despre „campania tot mai intensă de atacuri hibride” desfășurată de Rusia. Șeful NATO a susținut că aceasta arată modul rapid în care Moscova mută linia frontului din Ucraina „către regiunea baltică, Europa de Vest și chiar extremul nord”.
Serviciile de informații europene analizează o serie de operațiuni suspecte atribuite Rusiei. Suedia conduce investigația privind presupusul sabotaj al unor cabluri subacvatice în Marea Baltică, în timp ce oficialii occidentali suspectează că o navă a rupt intenționat cablurile, trăgând o ancoră pe fundul mării pe o distanță de peste 160 de kilometri.
În Regatul Unit, o instanță examinează cazul unei rețele sofisticate de spioni care ar fi transmis informații Rusiei timp de aproape trei ani. Poliția investighează, de asemenea, dacă spioni cu legături rusești au trimis dispozitive explozive prin firma de curierat DHL către locații din Europa, inclusiv Birmingham (Marea Britanie) și Leipzig (Germania).
Cea mai gravă amenințare identificată a fost un complot de asasinare
Cea mai gravă amenințare identificată a fost un complot de asasinare a lui Armin Papperger, directorul general al companiei germane de apărare Rheinmetall, implicată în furnizarea de echipamente către Ucraina.
Șeful serviciului german de informații externe, Bruno Kahl, a declarat că actele de sabotaj ale Rusiei ar putea determina NATO să ia în considerare invocarea articolului 5 al tratatului, care prevede apărarea colectivă.
Diversitatea și amploarea acestor amenințări reprezintă o provocare semnificativă pentru Occident în mobilizarea resurselor și contracararea eficientă a agresiunii rusești.
Un fost oficial european de rang înalt din domeniul apărării a declarat că este „practic imposibil” să fie contracarată pe deplin escaladarea războiului hibrid purtat de Moscova. Acesta a subliniat că, timp de ani de zile, Occidentul a subestimat activitățile hibride ale Rusiei, pierzând timp prețios pentru a îmbunătăți partajarea informațiilor și extinderea capacităților de apărare.
Unele țări sunt acum nevoite să se bazeze pe agenții nonguvernamentale pentru protejarea teritoriilor lor. De exemplu, luna trecută, Olanda a anunțat planuri de a colabora temporar cu companii private de transport maritim pentru a întări securitatea în porțiunea sa din Marea Nordului.
Activitățile rusești s-au intensificat pe măsură ce aparatul de spionaj al Kremlinului și-a revenit după expulzarea, în urma invaziei din Ucraina, a 450 de agenți care se prezentau drept diplomați în Europa.
Fără rețeaua tradițională de spioni bazată în ambasade, oficialii occidentali cred că Rusia a fost forțată să recurgă la metode mai riscante și neconvenționale, implicând infractori și alte persoane pentru a desfășura operațiuni clandestine, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News