Data publicării:

A fost descoperită o nouă insectă care ar putea stimula producția de propolis roșu

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie de la 현덕 김:Pexels
Fotografie de la 현덕 김:Pexels

Oamenii de știință din Brazilia au identificat în sfârșit o insectă ca agent cheie în producția de propolis roșu, un extract râvnit lăudat pentru efectul său antiinflamator.

Noua specie de gândaci din familia Buprestidae - acum numită Agrilus propolis de către oamenii de știință - a fost descoperită în statul Bahia, din nord-est.

Cercetătorii de la Universitatea Sao Paulo au cooperat cu Muzeul de Zoologie al orașului și cu entomologul italian Gianfranco Curletti de la Muzeul Civic de Istorie Naturală din Carmagnola, Italia, în identificarea și examinarea acestuia, potrivit unui articol publicat de Newsweek.

Jairo Kenupp Bastos de la departamentul de științe farmaceutice a universității a dezvăluit că a auzit pentru prima dată despre insectă în timpul unei vizite la Bahia.

Bastos a spus: ”Apicultorii locali mi-au spus despre un gândac mic care a făcut găuri într-o plantă numită Dalbergia ecastaphyllum, specie din familia de mazăre, și că din acele găuri a curs o rășină folosită de albine pentru a face propolis roșu”.

Omul de știință a dus mai multe larve ale gândacului la Muzeul de Zoologie al Universității din Sao Paulo, unde au fost analizali pentru a afla mai multe despre acest proces.

Letizia Migliore, care a participat la cercetare, a declarat: ”Așa am descoperit această nouă specie din familia Buprestidae, care a fost numită Agrilus propolis”.

Gari Ccana de la Universitatea Sao Paulo a explicat: ”Am efectuat simultan analize fitochimice la laboratorul nostru pentru a confirma că rășina și propolisul aveau aceeași compoziție chimică”.

Cercetătorii au reușit să le determine originea botanică și să demonstreze că această nouă specie de gândac contribuie la producerea substanței căutate.

Investigațiile celor două grupuri arată că larvele de gândac se dezvoltă în interiorul tulpinilor plantei. Pe măsură ce ajung la vârsta adultă, insectele ies prin găuri, împreună cu exudatul rășinos.

Directorul de laborator al Muzeului de Zoologie, Sonia Casari, a spus că rezultatul cercetării a fost de mare importanță. Ea a subliniat: ”Agentul care determină planta gazdă să producă ingredientul cheie din propolisul roșu a fost în sfârșit identificat. Până acum, nu aveam informații despre speciile de insecte care ar putea fi în spatele acestui fenomen”.

Casari a spus că datele ar putea servi ca bază pentru cercetări ulterioare privind producția de propolis roșu. Omul de știință a subliniat potențiala semnificație economică a examinării, având în vedere prețul ridicat al capsulelor și extractelor de propolis roșu.

Ce este propolisul roșu?

Propolisul roșu este o rășină produsă de albinele (Apis mellifera). Ele colectează exudatul roșcat de pe suprafața sursei botanice din specia Dalbergia ecastophyllum.

Are numeroase aplicații în tratarea diferitelor boli și complicații precum vindecarea rănilor datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antioxidante și antibacteriene.

Propolisul este folosit în medicina tradițională de mulți ani. În prezent este din ce în ce mai promovat de industria farmaceutică.

Universitatea din Sao Paulo este cea mai mare universitate publică din Brazilia și una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din America de Sud.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel