Data publicării:

A fost descoperit materialul textil care care amplifică auzul și generează sunete

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Designecologist
Foto Ilustrativ/Pexels Designecologist

Materialul, creat în Statele Unite, funcționează într-un mod similar cu un microfon, fibrele acestuia pot fi folosite și pentru a genera sunet. Domeniile de aplicare sunt multe și variate.

Realizarea unei țesături care transformă sunetul în vibrații mecanice și apoi în semnale electrice, similar cu ceea ce se întâmplă în interiorul urechii umane. Acesta este scopul care a condus un studiu, publicat în revista Nature, realizat de oameni de știință de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts și de la Școala de Design din Rhode Island.

Echipa, condusă de Wei Yan și Yoel Fink, a dezvoltat un material care funcționează similar cu un microfon. Toate țesuturile vibrează ca răspuns la sunete, explică autorii, dar acestea sunt vibrații la scară nanometrică, prea scăzute pentru a fi percepute în mod normal. Cercetătorii au creat o fibră flexibilă  care produce un semnal electric atunci când este îndoită sau deformată mecanic.

Materialul poate capta sunete de la câțiva decibeli până la zgomote mai puternice și poate detecta bătăile inimii purtătorului. Fibrele pot fi, de asemenea, folosite pentru a genera sunete. Savanții au folosit ca referință funcționarea sistemului auditiv uman, potrivit unui articol publicat de agenția italiană de presă, AGI.

„Purtarea îmbrăcămintei pentru auz – spune Wei Yan, de la MIT – ar putea simplifica multe activități, de la monitorizarea bătăilor inimii până la comunicare. Țesutul nostru poate interfața imperceptibil cu pielea umană, permițând controlul continuu, confortabil și pe termen lung al unei serii de valori vitale”.

„Materialul nostru – adaugă Elizabeth Meiklejohn, colegă și co-autor al cărții Yan – a reușit să detecteze sunetul la o distanță de trei metri. Capacitatea de a identifica direcția de origine a vibrației ar putea ajuta oamenii”.

Printre posibilele aplicații practice ale produsului, oamenii de știință emetează de exemplu utilizarea într-o linie de maternitate pentru a detecta bătăile inimii bebelușului , în interiorul unei nave spațiale pentru a evalua acumularea de praf sau în clădiri pentru a identifica eventualele fisuri.

„Ne-am putea gândi chiar să țesem o rețea inteligentă capabilă să monitorizeze biodiversitatea oceanelor – conchide Fink – avem într-adevăr o serie de oportunități”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel