A fost descoperit cel mai vechi calendar din istorie
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Muzeul Göbekli Tepe
foto: Muzeul Göbekli Tepe
S-a aflat cum arată cel mai vechi calendar din lume.

Arheologii au făcut o descoperire remarcabilă la Göbekli Tepe, în Turcia, unde au identificat ceea ce cred că ar putea fi cel mai vechi calendar din lume. Acest artefact, datat la aproximativ 12.000 de ani, este mai vechi decât orice alt calendar cunoscut, notează Popular Mechanics.

Cum s-a stabilit că este vorba despre un calendar solar

O echipă de cercetători de la Universitatea din Edinburgh a studiat simbolurile gravate pe rocile de la Göbekli Tepe și a concluzionat că acestea formează un sistem calendaristic străvechi. Inscripțiile de pe monument ar fi fost folosite pentru a marca zilele, anotimpurile și anii, fiecare simbol reprezentând o zi distinctă.

Unul dintre pilonii sitului arheologic se presupune că are 365 de simboluri, inclusiv o reprezentare a solstițiului de vară. Se consideră că interesul pentru monitorizarea timpului și a anotimpurilor ar putea fi legat de impactul unei comete în jurul anului 10.850 î.Hr., care a declanșat o mini-eră glaciară și a contribuit la extincția mai multor specii. Acest eveniment ar fi putut determina locuitorii din Göbekli Tepe să dezvolte o nouă religie și să își perfecționeze practicile agricole pentru a face față schimbărilor climatice.

„Se pare că locuitorii din Gobekli Tepe erau observatori atenți ai cerului”, a declarat Martin Sweatman, cercetător principal al studiului de la Școala de Inginerie a Universității din Edinburgh, într-un comunicat. „Ceea ce este de așteptat, având în vedere că lumea lor a fost devastată de o lovitură cu o cometă. Evenimentul ar fi putut declanșa civilizația prin inițierea unei noi religii și prin motivarea dezvoltării agriculturii pentru a face față climatului rece. Posibil, încercările lor de a înregistra ceea ce au văzut sunt primii pași către dezvoltarea scrisului milenii mai târziu.”

Studiind ciclurile Soarelui și ale Lunii, strămoșii ar fi putut anticipa impactul cometelor prin analiza meteoriților și a mișcărilor Pământului. Calendarul de la Göbekli Tepe conține și simboluri care ar reprezenta ploaia de meteori Tauride, despre care se crede că este legată de coliziunea unei comete antice cu Pământul. Marea descoperire ar putea ajuta, de asemenea, la explicarea faptului că simbolul V apare, în jurul gâtului, la atât de multe statui ale zeităților care au legătură cu timpul și creația.

Potrivit sursei citate, cercetătorii cred că sculpturile din templu arată că civilizația antică înregistra cu precizie date, observând modul în care mișcarea constelațiilor de-a lungul cerului diferă în funcție de perioada anului. Acest lucru s-ar întâmpla cu 10.000 de ani înainte ca Hipparchus din Grecia antică să documenteze înclinarea axei Pământului în 150 î.Hr.

Această descoperire ne vorbește despre cunoștințele și practicile avansate ale oamenilor care trăiau în Turcia acum 12.000 de ani, mult înainte de apariția altor civilizații cunoscute. Revelația acestui calendar antic indică faptul că observațiile și teoriile lor despre evenimentele celeste ar fi putut influența evoluția scrisului și alte inovații în societatea din acele vremuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel