Data actualizării:
Data publicării:

A fost deschis primul drum expres din România

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Heorhii Heorhiichuk, de la Pexels
Fotografie creată de Heorhii Heorhiichuk, de la Pexels
Primul drum expres din România a fost deschis. 

Circulația rutieră pe Lotul 1, Tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova-Pitești a fost deschis. Este primul sector de Drum Expres deschis. Lucrările au fost finalizate cu o lună mai devreme față de termenul contractual.

Lotul 1, Tronsonul 2 are o lungime de 18,5 km, între Robănești și Piatra-Olt). Acest lot va asigura și ocolirea orașului Balș.

„Evitarea tranzitării localității va scurta timpul de deplasare pe relația Craiova, va elimina aglomerația din oraș și va crește gradul de siguranță rutieră în zonă. În luna iunie va fi deschisă circulația și pe Lotul 2, între Piatra-Olt și Valea Mare (21,35 km). Acest lot va asigura ocolirea municipiului Slatina, unde la ora actuală traficul rutier provoacă ambuteiaje și disconfort”, a spus ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Cele două loturi ale Tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova-Pitești au o lungime totală de 39,85 km, iar construcția lor a început în luna septembrie 2019.

Proiectul Drumului Expres Craiova-Pitești a fost lansat în anul 2017 și este finanțat din bani europeni (POIM 2014-2021), scrie Mediafax.

Cu ce viteză MAXIMĂ se poate circula 

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, o propunere legislativă a USR care prevede majorarea de la 100 km/h până la 120 km/h a limitei maxime de viteză în afara localităţilor pe drumurile expres. Doar că, momentan, în România sunt doar 18 km de şosea care ar intra la această categorie. 

S-au înregistrat 283 voturi "pentru" şi o abţinere.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, în vederea stabilirii unui regim de circulaţie diferenţiat pe drumurile expres.

Limita maximă de viteză în afara localităţilor pe drumurile expres este 120 km/h, faţă de 100 km/h cum este în prezent, au stabilit deputaţii.

De asemenea, vitezele maxime admise în afara localităţilor pentru autovehiculele din categoriile A şi B vor fi: 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres (faţă de 100 km/h cum este acum), 100 km/h pe drumurile naţionale europene (E) şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri. Pentru autovehiculele din categoriile C, D şi categoria D1 vitezele maxime vor fi: 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres (faţă de 90 km/h cum este acum), 90 km/h pe drumurile naţionale europene (E) şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri. Pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 şi C1 limitele de viteză vor fi 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumuri expres (faţă de 80 km/h cum este acum), 80 km/h pe drumurile naţionale europene (E) şi 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel