A decedat a doua cea mai vârstnică persoană din lume. S-a născut în Imperiul Austro-Ungar
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
O poloneză născută în vremea Imperiului Austro-Ungar a trecut la cele veșnice.

Poloneza Tekla Juniewicz, a doua cea mai vârstnică persoană din lume, a murit vineri la 116 ani, a anunţat nepotul defunctei la canalul polonez de televiziune TVN24, potrivit AFP.

Tekla Juniewicz s-a născut în 1906 la Krupsko, un sat din regiunea Liov (azi în Ucraina), la vremea aceea în Imperiul Austro-Ungar, scrie Agerpres.

În vârstă de 12 ani când Polonia şi-a câştigat independenţa, în 1918, Juniewicz este considerată cea mai longevivă persoană din istoria Poloniei.

Până al al Doilea Război Mondial, Juniewicz a trăit în regiunea natală, reanexată Poloniei în perioada dintre cele două războaie mondiale, alături de soţul ei, care era administratorul unor exploatări miniere şi al unor depozite.

Familia Juniewicz s-a exilat apoi în sud-vestul Poloniei după anexarea regiunii Liov de Uniunea Sovietică în 1945.

Tekla Juniewicz a trăit singură până la 103 ani (...), iubea cinemaul, emisiunile despre istorie, jocurile de cărţi (...), lectura, compania oamenilor şi călătoriile, aminteşte într-un comunicat administraţiei comunei Gliwice (sud-vest), unde Juniewicz trăia din 1945.

Juniewicz avea cinci nepoţi, patru strănepoţi şi patru stră-strănepoţi, iar fiica ei cea mai mică, în vârstă de 93 de ani, este încă în viaţă.

Lucille Randon, o franţuzoaică de 118 ani, este în continuare decana de vârstă a planetei după moartea, pe 19 aprilie, la 119 ani, a japonezei Kane Tanaka, potrivit listei persoanelor cele mai longevive, stabilită de Gerontology Research Group (GRG).

Maria Branyas Morera, o hispano-americană de 115 ani, este de acum a doua persoană ce mai vârstnică din lume, potrivit GRG. 

Cea mai vârstnică persoană din prezent este o călugăriță din Franța care preferă vinul și ciocolata

O călugăriță în vârstă de 118 ani care locuiește într-un azil de bătrâni din sudul Franței a devenit cea mai bătrână persoană vie din lume, conform Guinness World Records. Sora André este, de asemenea, cea mai bătrână călugăriță în viață din lume și cea mai în vârstă călugăriță care a trăit vreodată, potrivit unui comunicat publicat luni.

Născută ca Lucile Randon la 11 februarie 1904, sora André și-a dedicat cea mai mare parte a vieții serviciului religios, se arată în comunicat. Înainte de a deveni călugăriță catolică, a avut grijă de copii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și apoi a petrecut 28 de ani îngrijind orfani și bătrâni într-un spital.

A supraviețuit COVID-19

Sora André, care locuiește în apropierea orașului francez Toulon, este și cel mai bătrân supraviețuitor al Covid-19 din lume. Declarația Guinness World Records spune că ea a fost testată pozitiv pentru virus la începutul anului 2021, dar și-a revenit complet în trei săptămâni, tocmai la timp pentru a împlini vârsta de 117 ani (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel