Urmărește emisiunea live
A căzut încă un Guvern, după un acord controversat cu Biserica
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
S-a deschis calea unor noi tulburări politice, după ce a fost pierdută majoritatea care sprijinea Guvernul. 

O moţiune de cenzură adoptată sâmbătă de parlamentul de la Podgoriţa a dus la pierdere majorităţii care sprijinea guvernul, deschizând calea unor noi tulburări politice în Muntenegru, informează AFP, conform Agerpres. 

Moţiunea a strâns 50 de voturi, în timp ce restul aleşilor din Parlament, care are 81 de locuri, au ales să boicoteze votarea moţiunii, cu excepţia unuia vot împotrivă. "Avem nevoie de alegeri şi de un guvern stabil", a subliniat iniţiatorul moţiunii de cenzură, deputatul Danijel Zivkovic.

Votul survine la câteva luni după o altă moţiune de cenzură care a răsturnat un guvern de coaliţie în luna februarie.

Tensiunile, generate de un acord controversat între Guvern și Biserică



Tensiunile politice sunt ridicate în Muntenegru de câteva săptămâni, fiind generate de un acord controversat, semnat între Guvern şi Biserica Ortodoxă Sârbă (CPS). Acordul prevede, printre altele, reglementarea dreptului de proprietate pentru sutele de mănăstiri şi biserici ale CPS din Muntenegru, dar o parte a opiniei publice consideră că acesta nu protejează suficient interesele statului muntenegrean.

Preşedintele Milo Djukanovic este de mult un adversar înverşunat al CPS şi este acuzat că doreşte să naţionalizeze proprietăţile Bisericii. Săptămâni la rând, Djukanovic, aflat acum în tabăra opoziţiei, a folosit acest acord pentru a destabiliza guvernul şi pentru a face presiuni în vederea organizării de alegeri anticipate. Arhitect al independenţei Muntenegrului, el doreşte cu orice preţ să reducă influenţa CPS şi se străduieşte să cimenteze o identitate naţională distinctă, chiar dacă aceasta înseamnă crearea unei alte biserici ortodoxe independente.

Problemele religioase, foarte sensibile în ţara balcanică devenită independentă de Serbia în 2006, sunt una din principalele cauze ale căderii ultimelor două guverne. O treime din cei 620.000 de locuitori ai ţării se identifică ca sârbi, iar unii naţionalişti neagă o identitate separată pentru Muntenegru.

CPS este instituţia religioasă dominantă, alături de o Biserică Ortodoxă Muntenegreană minoritară şi nerecunoscută de lumea ortodoxă. Adversarii CPS o acuză însă că serveşte interesele Belgradului.

Guvernul bulgar, demis prin moțiune de cenzură

Guvernul bulgar condus de Kiril Petkov a fost demis în 22 iunie, prin moțiune de cenzură, aruncând țara din Uniunea Europeană în turbulențe politice, pe fondul războiului din Ucraina și al creșterii inflației. Petkov, un absolvent de Harvard în vârstă de 42 de ani, care s-a angajat să combată corupția, a adoptat o poziție pro-europeană și pro-NATO fermă de când Rusia a invadat Ucraina.

Citește mai mult aici

Giorgia Meloni, posibilul premier al Italiei: Imigranţii ar trebui blocaţi pe mare

Ambarcaţiunile care pleacă de pe coastele din nordul Africii transportând migranţi trebuie să fie blocate pe mare, a susţinut lidera partidului populist Fratelli d'Italia, Giorgia Meloni, potrivit DPA.

Fratelli d'Italia, formaţiune naţionalistă eurosceptică, conduce în sondaje de câteva săptămâni cu aproximativ 24%. Aliaţii săi, Forza Italia (partid condus de Silvio Berlusconi) şi Liga, condusă de Matteo Salvini, sunt creditaţi cu 7%, respectiv 12% din intenţiile de vot.

Cele trei partide au format o alianţă în perspectiva alegerilor legislative din 25 septembrie, în timp ce în rândul forţelor politice tradiţionale de centru domneşte confuzia.

Stânga este sub presiune după destrămarea, luna trecută, a coaliţiei de uniune naţională a premierului Mario Draghi, care a dat startul campaniei electorale pentru alegerile legislative dominate de forţele de dreapta.

Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel