94 de ani de Radio România. Răzvan Ioan Dincă: Un tren care stă bine pe şine, merge înainte, nu prea stă în gări. Credibilitatea e foarte mare
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 31 oct 2022, 17:38
WhatsApp
Radio România împlineşte 94 de ani de la prima apariţie în eter. 

Sunt 94 de ani de când, la 1 noiembrie s-au auzit primele cuvinte transmise în eter: „Alo, alo, aici Radio Bucureşti... ”, graţie profesorului Dragomir Hurmuzescu, primul preşedinte al Consiliului de Administraţie al nou înfiinţatei Societăţi de Difuziune Radiotelefonică din România.

Din 1928, Radioul public este în slujba ascultătorilor săi, cu onestitate, echidistanţă şi exigenţă profesională.

Cu mândrie, sărbătorim la 1 noiembrie şi Ziua Naţională a Radioului, instituită de Parlamentul României, prin Legea nr. 255/2019, ca recunoaştere a rolului determinant al Radioului în istoria României.

Marcăm această sărbătoare şi în acest an, cu evenimente şi programe speciale, dedicate celor 94 de ani de existenţă neîntreruptă a Radioului public:

Toate posturile Societății Române de Radiodifuziune vor fi mâine în sărbătoare. Emisiunea Prietenii de la Radio, difuzată marţi 1 noiembrie, între orele 10:00-13:00, de Radio România Actualităţi şi preluată de toate posturile Radio România va fi o călătorie în timp, din 1928 până azi, prezentând principalele evenimente la care Radio România a fost martor şi, adeseori, parte.

Rămâneţi cu noi să ascultaţi interviuri de excepţie, voci din Fonoteca de Aur a Radioului, programe interactive, producții de teatru înregistrate în studiourile Radio România, muzică interbelică, piese lansate în ultimii 94 de ani, reportaje dedicate aniversării şi multe alte surprize.

Agenţia de presă Rador sărbătoreşte Ziua Radioului cu o infuzie de tinerețe: pe site-ul www.rador.ro, începând cu 1 noiembrie, o nouă rubrică - Adolescent, realizată de elevi de la Colegiul Național Spiru Haret din București, își propune să devină un loc de întâlnire al tuturor adolescenților din țară. Cele mai reușite creații literare, plastice sau muzicale vor fi postate pe site și vor putea fi ascultate/privite la Târgul internațional de carte Gaudeamus Radio România, organizat în luna decembrie, la București.

Concertul aniversar susţinut de Orchestra Națională Radio, ce sărbătorește, la rându-i, 94 de ani de existenţă a avut loc vineri, 28 octombrie pe scena Sălii Radio. Ca o traducere a misiunii de promovare a culturii asumate de Radioul public, dirijorul Mihail Jora a înființat, în 1928, Orchestra Radio, astăzi Orchestra Națională Radio, se arată într-un comunicat de presă.

Luni, 31 octombrie, Radio România şi-a deschis porţile pentru toţi cei care au vrut să-i cunoască, nu doar să-i asculte, pe cei care le aduc în case informaţii, reportaje, muzică, teatru, sport.

Împreună cu dumneavoastră suntem, de 94 de ani, Radio România. La mulţi ani, Radio România!

Răzvan Ioan Dincă: Radio România, un tren care stă bine pe şină, merge înainte şi nu prea stă în gări

Prezent în studioul DC NEWS, președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune, Răzvan Ioan Dincă, a explicat unde este Radio România acum, dar mai important, încotro se îndreaptă. 

"E o diferenţă de abordare între titulatura formală, Societatea Română de Radiodifuziune, şi preferinţa mea de a se vorbi desper Radio România. Pentru că oamenii nu ascultă Societatea Română de Radiodifuziune, ci ascultă Radio România, cu cele 18 staţii pe care le are. Eu zic că Radio România, în ansamblul său, se află bine unde se află. E un tren care stă bine pe şina pe care este, merge înainte, nu prea stă în gări şi, în general, îşi urmează destinul predefinit, şi o face destul de bine. Nu prea ajunge cu întârziere unde trebuie şi dacă ajunge, nu o face cu accidentări. 

Cu alte cuvinte, chiar dacă poate uneori ceea ce se întâmplă la Radio România din punct de vedere al vitezei cu care unele ştiri sunt relatate, asta nu se întâmplă din cauză că suntem lenţi, ci pentru că facem jurnalism. Cei de acolo verifică orice tip de ştire. Dacă verifici ceea ce dai şi dacă ceea ce dai este ceea ce trebuie, adică nu poate fi contestat, atunci credibilitatea ta devine monetizabilă. Oamenii încep să aibă încredere în ceea ce spui şi nu mai suferim accidentări. Credibilitatea Radio România e una foarte mare, probabil generată de acest tip de profesionalism şi de seriozitatea pe care jurnaliştii importanţi o acordă ştirii, informaţiei şi materialelor prezente pe post", a declarat Răzvan Ioan Dincă pentru DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?