Urmărește emisiunea live
9 semne că sănătatea mintală a copilului are de suferit. Important pentru părinți
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Cercetătorii avertizează că milioane de copii riscă să sufere de probleme mintale din cauza pandemiei Covid-19.

Cercetătorii avertizează că milioane de copii riscă să sufere de probleme mintale din cauza pandemiei Covid-19, conform The Sun. De la interzicerea de a merge la școală sau de a se întâlni cu prietenii, o treime din părinții britanici au observat un impact negativ asupra stării copiilor lor.

Într-un chestionar pentru 1.000 de părinți, cercetătorii au descoperit că 4 din 10 au spus că nu vorbesc niciodată despre sănătatea mintală cu copiii lor, sugerând că și mai mulți ar putea suferi în carantină.

Totuși, care sunt primele semne că lucrurile nu merg așa cum trebuie pentru copii?

1. Gânduri de suicid sau de automutilare

Acest semn poate părea evident, dar dacă copilul ajunge într-o stare foarte rea, părinții pot observa automutilare sau tăierea pielii. Chiar dacă dovezile sunt mai greu de văzut, copiii de obicei se acoperă în exces sau își ascund pielea, ceea ce poate fi un semn de automutilare.

2. Stare de spirit rea care nu dispare

Un copil care suferă de probleme mintale va începe să se simtă mereu trist. Cercetarea a descoperit că cele mai mari schimbări ale copiilor includ agitația, supărarea sau schimbările de stare, două treimi arătând astfel de semne.

Astfel, 42% au început să fie mai obraznici, iar 38% au plâns mai des decât de obicei, au răspuns părinții.

3. Stima de sine scăzută

Dacă micuțul vorbește despre vină sau se simte inutil, aceasta poate fi un semn că și-a pierdut încrederea în sine, ceea ce ar putea avea legători cu problemele mintale. Această stare este descrisă drept „goliciune sau incapacitatea de a simți emoții".

4. Izbucniri emoționale

Un alt semn cheie după care ar trebui să se uite părinții este reprezentat de nervi sau de izbucnirile emoționale. Acestea ar fi mult mai mari decât cele obișnuite pe care le pot avea copiii atunci când sunt în poziția de rebeliune.

16% dintre copii au devenit mai agitați fiindcă nu știu ce se întâmplă, iar lipsa informațiilor despre situație îi face să rămână fără nădejde, astfel ajungând să plângă.

5. Lipsa de concentrare

În timp ce copiii nu mai merg la ore, ar putea deveni mai dificil să se concentreze într-un mediu mai puțin formal. Cei mai mulți părinți sunt începători în conceptul de școală de acasă și nu ar putea să observe neapărat dacă copilul se chinuie să se concentreze.

11% dintre copii sunt mai preocupați de pierderea educațională decât de propria sănătate, iar 5% au explicat că îi îngrijorează.

6. Nu mai sunt interesați de ce le plăcea să facă

Un alt semn al problemelor poate fi lipsa interesului în activitățile pe care iubeau. De exemplu, dacă copilul avea un hobby, acum nu vrea să mai facă acel lucru și nici să-l înlocuiască cu altceva.

7. Tulburări de somn

Alt semnal cheie al problemelor mintale poate fi dificultatea de a dormi. Bineînțeles, și opusul este o problemă, când copilul nu vrea să se mai ridice din pat dimineața sau doarme mult mai mult decât de obicei.

8. Oboseala constantă

Dacă copilul pare că nu se poate relaxa sau este mai letargic decât de obicei, acest lucru este un semnal concret că ceva nu este în regulă. Însă, irascibilitatea și starea de îmbufnare intră în aceeași categorie.

9. Mâncatul prea puțin sau prea mult

Orice schimbare a obiceiurilor de mâncat ale copilului pot semnala o problemă de sănătate mintală. Unii dintre copii pot avea și simptome fizice, precum durerile de cap sau durerile de stomac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel