Data actualizării:
Data publicării:

8 simptome banale pe care nu trebuie să le ignori. Pot ascunde boli grave

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Există anumite semne și simptome care ar putea semnala o problemă gravă. De cele mai multe ori, oamenii așteaptă prea mult înainte de a solicita asistență medicală. Iată simptomele pe care nu ar trebui să le ignori niciodată și ce ar putea însemna. 

Diaree prelungită.

Diareea poate fi un simptom al mai multor afecțiuni, de la o alergie alimentară la o infecție bacteriană. Diareea prelungită poate semnala, de asemenea, colita ulceroasă sau sindromul intestinului iritabil.

Sânge în scaun

Deși, de obicei, aceasta nu este o afecțiune care pune viața în pericol, ar putea fi un semn al cancerului de colon, în special pentru cei peste 50 de ani. Ar fi bine să consultați un medic cât mai curând posibil pentru a programa o colonoscopie. Alte cauze ale scaunului cu sânge ar putea fi hemoroizii, fisurile anale, polipii de colon sau colita.

Durere bruscă de stomac

Dacă aveți un debut de durere severă în jurul buricului, însoțită de greață, febră și vărsături, aceasta poate fi cauzată de apendicită, potrivit Reader's Digest. Mergeți direct la spital!

Durere bruscă sub buric

Atunci când durerea iradiază în ambele părți ale buricului, poate fi declanșată de o infecție a tractului urinar sau de o boală inflamatorie pelvină. Dacă durerea este situată pe partea dreaptă doar sub buric, aceasta ar putea însemna calculi biliari sau inflamația vezicii biliare. Consultați-vă medicul pentru teste de diagnostic, spun experții de la Reader’s Digest.

Dificultate la înghițire

Acest lucru ar putea indica cancer esofagian, în special la bărbații cu vârsta peste 55 de ani. De asemenea, este posibil să aveți o infecție sau un ulcer care vă îngreunează înghițirea, așa că este important să vă consultați cu un gastroenterolog care poate diagnostica corect cauza. Tot mai mulți oameni sunt diagnosticați cu esofagită eozinofilă, o boală inflamatorie cronică care este o cauză majoră a problemelor de înghițire.

Pierdere în greutate în mod inexplicabil

Dr. Christine Lee, medic gastroenterolog, spune că majoritatea oamenilor tind să ia în greutate pe măsură ce îmbătrânesc, dar dacă slăbești neintenționat, acesta ar putea fi un semnal de alarmă. Deși acesta ar putea fi un simptom al cancerului, studiile arată că scăderea în greutate ar putea fi cauzată și de boala celiacă, boala inflamatorie intestinală sau o tiroidă hiperactivă.

Constipație cronică sau prelungită

Deși aproape toată lumea suferă ocazional de constipație, în special adulții, dacă constipația prelungită nu este tratată, aceasta poate fi dureroasă și chiar mortală. „Dacă durează mai mult de șapte zile, vreau să te văd”, spune dr. Nicholas Anthony, medic gastroenterolog. Constipația poate fi cauzată de anumite medicamente, o dietă săracă în fibre și afecțiuni medicale precum sindromul intestinului iritabil, probleme cu tiroida, diabet sau, rar, cancer colorectal.

Abdomen umflat 

Balonarea după o masă copioasă este obișnuită, dar dacă abdomenul continuă să se simtă și să arate balonat după ce a trecut suficient timp, ar putea semnala excesul de lichid sau gaz care se formează în intestinul subțire ca urmare a unei obstrucții, inflamații, creșterea bacteriană excesivă sau o boală gastrointestinală, potrivit newsmax.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel