Data publicării:

67 de ani de la Hiroshima

Autor: Arvunescu Victor | Categorie: Arhiva
WhatsApp
hiroshima
hiroshima

Recent loviți de cel mai mare dezastru nuclear din istorie, accidentul nuclear de la Fukushima, japonezii nu și-au uitat istoria. Astăzi au comemorat 67 de ani de la atacul nuclear de la Hiroshima

La 6 august 1945 bomba atomică cunoscută ca "Little Boy" a fost aruncată deasupra orașului Hiroshima. Suflul exploziei a distrus orice formă de viață pe o rază de un kilometru, iar și mai mulți au fost cei care au pierit la câteva zile din cauza radiațiilor. Bombardarea Hiroshimei a fost urmată de cea de la Nagasaki, care s-a soldat cu 70.000 morți la 9 august 1945. Aceste atacuri au grăbit capitularea Japoniei și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial la 15 august 1945.

Supraviețuitori, rude ale victimelor, oficiali guvernamentali și turiști au participat la ceremonia anuală de la Memorialul Păcii, ridicat pe locul exploziei, potrivit Agerpres.

La orală locală 08h15 luni (23h15 GMT duminică), dangătul clopotelor a semnalat începutul unui minut de reculegere, exact la ora la care la 6 august 1945 bombardierul american Enola Gay a lansat bomba ce a transformat într-un infern nuclear acest oraș din vestul Japoniei. Peste 140.000 de persoane au murit atunci.

"Odată cu dezastrul de la centrala nucleară, a devenit foarte dificil pentru omenire să uite ce s-a întâmplat atunci. Chiar și acum, cei care au supraviețuit dezastrului sunt la fel de afectați", a declarat Kazumi Matsui, primarul din Hiroshima.

În urma protestelor din iulie, când 100.000 de oamenii au scandat împotriva repornirii centralelor nucleare, oficialii japonezi se gândesc serios la viitorul energetic al țării, în acest sens, premierul Japoniei, Yoshihino Noda afirmând : "Pentru cei care nu mai pot trăi, încercăm să le aducem viața la normal lor atât prin decontaminarea zonelor afectate, cât și prin reconstruirea infrastructurii de bază. Sperăm să facem inovații în energie astfel încât să renunțăm la energia nucleară pentru ca oamenii să trăiască în siguranță."

Cei mai mulți supravietuițori ai bombei atomice, cunoscuți sub numele de "hibakusha", se opun cu fermitate oricărei utilizări a atomului. "Noi vrem să conlucrăm cu oamenii de la Fukushima. Alăturați-vă vocilor noastre pentru ca atomul să nu mai facă niciodată victime", a afirmat un supravieţuitor, Toshiyuki Mimaki, 70 de ani.

În ciuda numeroaselor probleme prin care trece, orașul din Țara Soarelui Răsare are acum o nouă identitate. Devenit acum capitala păcii mondiale, Hiroshima s-a dezvoltat constant, ajungând să aibă peste  2 milioane de locuitori în zona metropolitană.  Este unul dintre orașele cu cele mai mici costuri de viață, s-a dezvoltat enorm din punct de vedere industrial, deținand fabrica Mazda și alte fabrici destinate roboticii pentru export și a reușit să devină un centru important în industria oțelului.

Statele Unite nu și-au cerut niciodată scuze oficial pentru atacurile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Chiar și așa, la ceremonie au fost prezenți și nepotul președintelui american Harry Truman, care a ordonat atacul nuclear, dar și ambasadorul Statelor Unite în Japonia. Pe 9 august, alte ceremonii vor fi organizate în memoria atacului de la Nagasaki.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel