Data publicării:

6 milioane de investitori "străini" susţin puternic economia ţării. Chirieac: E foame de bani. În România nu e criză!

Autor: Liana Ganea | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

E criză în învăţământ, criză pe piaţa muncii, e criză în Parlament... dar e în România şi criză financiară?

Alegeri prezidentiale 2024

Din datele oficiale statistice, criza legată de inflaţie, dobânzi, scăderea puterii de cumpărare, se vede cât de cât – consumul şi-a redus creşterea dar nu este pe minus, economia şi-a redus creşterea, dar nu a intrat în recesiune, potrivit Ziarul Financiar. "Pentru bănci, care văd toate mişcările din conturi - de unde vin banii, unde pleacă -, criza nu se vede: primul trimestru a fost excepţional, cu o creştere a profitului cu 70% faţă de primul trimestru din 2022. Bineînţeles că acest rezultat vine din creşterea dobânzilor şi din ceea ce au vândut băncile în trecut, adică din acordarea de credite persoanelor fizice şi companiilor. Acum se vede o încetinire în zona de retail doar la creditele noi. În ciuda scăderii puterii de cumpărare şi exploziei dobânzilor, pentru că inflaţia a fost mult mai mare decât creşterea salariilor, serviciul de plată a ratelor la bancă este mult mai bun decât cele mai optimiste aşteptări ale băncilor, iar creditele neperformante încă nu şi-au făcut apariţia, ceea ce arată rezilienţa persoanelor fizice, companiilor şi economiei" - mai se arată în publicaţia amintită.

Cu toate acestea, sunt date oficiale care spun că România s-ar situa aproape de pragul unei recesiuni, date pe care Bogdan Chirieac le contestă: "Cu toată dragostea, nu rezultă deloc că România e în criză. Chiar nu! Hipermarketurile au vândut mai mult şi mai scump. Şi piaţa s-a pliat, n-au fost probleme. Băncile şi-au dublat profitul, ceea ce înseamnă că în continuare e foame de credite. E foame de bani. Se fac investiţii sau credite de consum sau ce sunt ele, în ciuda dobânzilor uriaşe, 7-9% la euro şi mai mult la lei, dobânzi care sunt mari şi pe plan internaţional în momentul acesta.

Cred că ar trebui să ţinem seama de cel mai mare investitor "străin" în România: românii din diaspora. Eu cred că nu-i loc suficient în calculele economice care se desfăşoară în România. Conform Departamentului Românilor de Pretutindeni, sunt 6 milioane de români care lucrează în străinătate în acest moment, în special în UE. Nu sunt datele statului român, ci datele statelor membre ale Uniunii Europene. Eu cred că oamenii aceştia aduc foarte mulţi bani economiei României. Familiile de aici probabil că au primit mai mulţi bani tocmai ca să facă faţă inflaţiei şi aşa mai departe. Dar din ultimele cifre nu rezultă criza, să ştiţi!" - a spus Bogdan Chirieac în direct la România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel