5 sfaturi care te vor ajuta să ai un somn odihnitor. Adio insomnii
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
5 sfaturi care te vor ajuta să ai un somn odihnitor. Adio insomnii / Foto: Pixabay
5 sfaturi care te vor ajuta să ai un somn odihnitor. Adio insomnii / Foto: Pixabay
Găsește articol mai multe sfaturi care te vor ajuta să scapi de insomnie.

Nu puteți dormi suficient sau vă este greu să adormiți? Nu știți niciodată, s-ar putea să aveți insomnie. Consultați-vă medicul dacă ciclul dumneavoastră de somn este într-adevăr perturbat.

VEZI ȘI: De ce să nu ții telefonul în dormitor noaptea

Ce este insomnia?


Insomnia este o tulburare de somn destul de comună, care se poate manifesta prin faptul că îți este greu să adormi sau te trezești prea devreme și să nu mai poți adormi la loc. Din cauza acestui ciclu de somn inconsecvent, te vei simți obosit chiar și după ce te trezești. Nu îți va afecta doar sănătatea, ci și performanța la muncă, calitatea vieții și te va irita. Deși variază de la persoană la persoană cât de mult somn este necesar, majoritatea adulților au nevoie de șapte până la opt ore de somn pe noapte.

VEZI ȘI: Ce se întâmplă în organismul tău atunci când bei APĂ noaptea

La un moment dat în viața lor, mulți adulți se confruntă cu insomnie de scurtă durată (acută) care durează zile sau săptămâni. De obicei, este rezultatul oricărui eveniment traumatic, stres sau boală. Dar unii oameni au insomnie pe termen lung (cronică) care durează o lună sau mai mult. Insomnia poate fi problema principală, dar poate fi asociată și cu alte afecțiuni sau medicamente, scrie Times of India. Nu trebuie să suportați nopțile nedormite. Schimbările simple în obiceiurile zilnice vă pot ajuta adesea.

VEZI ȘI: Ce se întâmplă în corpul tău atunci când MĂNÂNCI noaptea

Sfaturi care vă vor ajuta în cazul insomniei


1. Trezirea la aceeași oră în fiecare zi. Este tentant să te bucuri de serialul preferat până târziu târziu, iar a doua zi să dormiți mai mult. Cu toate acestea, dacă cineva are insomnie, ar trebui să se trezească la aceeași oră în fiecare zi pentru a-și antrena corpul să se trezească la o oră regulată.

2. Eliminați alcoolul și stimulentele precum nicotina sau cofeina. Efectele cofeinei pot dura câteva ore, uneori până la 24 de ore, ceea ce crește șansele ca somnul să fie afectat. Cofeina nu numai că poate provoca dificultăți la inițierea somnului, dar poate provoca și treziri frecvente. Pe de altă parte, alcoolul poate avea un efect sedativ și poți avea un somn bun în primele ore, dar va duce la treziri frecvente și la un somn neliniștitor. Dacă luați medicamente precum decongestionante sau inhalatoare pentru astm bronșic, consultați-vă medicul când ar trebui să le luați cel mai bine pentru a ajuta la minimizarea efectelor secundare asupra somnului.

3. Limitați somnul. Deși câteva ore în plus de somn par a fi o modalitate bună de a prinde din urmă somnul ratat, nu este întotdeauna așa. Poate afecta calitatea somnului de noapte. Astfel, este important să stabiliți și să mențineți o rutină de somn regulată și să vă antrenați să asociați somnul cu indicii precum întunericul, liniștea și ora de culcare constantă.

4. Fă sport regulat. Exercițiile regulate pot îmbunătăți calitatea și durata somnului. Cu toate acestea, exercițiile fizice imediat înainte de culcare vor avea un efect stimulant asupra organismului și, prin urmare, ar trebui evitate. Încercați să terminați exercițiile cu cel puțin trei ore înainte de a vă îndrepta băga în pat.

5. Nu beți și nu mâncați chiar înainte de a merge la culcare. O cină târzie sau o gustare înainte de culcare, poate activa sistemul digestiv și vă poate menține treaz. Dacă suferiți de arsuri la stomac sau de reflux gastroesofagian, este și mai important să evitați să mâncați și să beți chiar înainte de culcare, deoarece acest lucru vă poate agrava simptomele. În plus, consumul de lichide înainte de a merge la culcare vă poate umple vezica și vă poate face să vizitați baia, ceea ce vă va perturba somnul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel